Ekonomika

Nezávislý technický dozor investora jako prostředek k úspoře financí

Technický dozor na stavbách je nedílnou součástí stavebního procesu a jako nezbytný a přínosný ho vnímá 98 % dotázaných projekčních kanceláří. O aktuální legislativě a stavu provádění stavebního dozoru v praxi se diskutovalo na Konferenci dozorových firem a investorů ve stavebnictví, kterou pořádala společnost CEEC Research na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Technický dozor má zajistit, aby byl stavební projekt realizován v souladu se schválenou projektovou dokumentací, technickými normami a předpisy, ale zaměřuje se také na životnost stavby a zajištění bezpečnosti a kvality.

Stavební zákon ho vyžaduje u všech staveb, které jsou financovány z veřejných prostředků. Privátní sektor využívá služeb technického dozoru investora (TID) z racionálních a pragmatických důvodů, aniž by ho k tomu nutila legislativa.

Externí vykonavatelé stavebního dozoru jsou často preferováni, především kvůli jejich specializovaným znalostem, kvůli nezávislosti a schopnosti poskytovat objektivní hodnocení. Tento přístup přináší řadu výhod, včetně vyšší kvality a efektivity realizace projektu. Na druhé straně, interní vykonavatelé rozumí specifickým potřebám a procesům své organizace, což může zlepšit koordinaci a komunikaci v rámci týmu. Ideální je kombinace obou přístupů, kdy externí odborníci přinášejí nezávislý pohled a interní pracovníci zajišťují plynulý přenos informací a kontinuitu projektu.

„Veřejná správa by měla externí dozory vnímat nejen jako nutnou součást kontrolního mechanismu, ale také jako investici do dlouhodobé udržitelnosti a funkčnosti infrastruktury či stavby. Stavební projekty financované z veřejných zdrojů mají obrovský dopad na ekonomiku a společnost, a proto je nepřijatelné, aby byly realizovány bez důkladného a odborného dohledu. Aktuálně čelíme v ČR situaci, kde nedostatek nezávislých dozorů vede k opakovaným případům, kdy musí být krátce po dokončení projektů prováděny nákladné opravy. Zavedení povinných externích technických dozorů by mělo být vnímáno jako prioritní krok ke zlepšení transparentnosti a efektivity ve veřejném sektoru. Tento přístup by umožnil nejen předcházet zbytečným chybám a zvýšeným nákladům v budoucnosti, ale také posílit důvěru v proces veřejných zakázek,“ říká k současnému stavu využívání stavebních dozorů ředitel CEEC Research Michal Vacek.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*