Ekonomika

Češi zvažují investice do zahraničních nemovitostí

Investiční apetit Čechů stále roste, zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, realizován s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal na 42 % populace. Nejpopulárnější podobou investování je stále „spoření“ na penzi, následováno investicemi do nemovitostí. Celých 34 % Čechů uvedlo, že finanční prostředky ukládá do bytu, domu, pozemku či rekreační nemovitosti. Optikou našince není velkým překvapením, že 75 % obyvatel žije takzvaně „ve vlastním“. Zájem o investování do nemovitostí je patrný téměř u všech věkových kategorií, počínaje lidmi 25+. Průzkum také ukázal, že ukládání peněz pomocí nákupu nemovitosti není privilegiem movitějších, zájem o ně je patrný i u středně příjmových osob. Z průzkumu vyplynulo, že nejvíce, a to 34 %  investorů do nemovitosti, dosahuje čistého měsíčního příjmu od 30 tisíc do 50 tisíc korun.

„Investice do nemovitostí má vždy svá specifika. Je to komplexní, méně likvidní investice, a proto může trvat delší dobu, než investor obdrží své prostředky zpátky. I proto by investoři do zahraničních nemovitostí neměli rezignovat na základní investiční pravidlo, a to jejich diverzitu, jak z pohledu typu, tak i kvality a především regionu,“ uvádí k oblasti bezpečného investování Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky.

RÝSUJE SE V ČESKU NOVÝ TREND V OBLASTI NÁKUPU NEMOVITOSTÍ?

Ačkoli výsledky průzkumu ukazují, že je pro většinu z těch, kteří plánují koupi nemovitosti v následujících dvou letech, jednoznačně atraktivnější nákup nemovitosti v Česku (72 %), dvacet procent zájemců o koupi nemovitosti lákají právě ty za hranicemi naší země.

Investice do zahraničních nemovitostí je snahou o teritoriální diverzifikaci rizika u reálných aktiv, což obdobně aplikujeme i v rámci portfolia našeho realitního fondu. Je to logický důsledek bohatnutí společnosti a propojování Evropy. V případě ČR to považuji za počátek trendu, který je v zahraničí již dlouho běžný,“ komentuje výsledky průzkumu Petr Čížek, předseda představenstva investiční společnosti INVESTIKA.

Průzkum ukázal, že někteří z nich (59 %), zvažují pořízení zahraniční nemovitost proto, aby měli možnost získat statut rezidenta cizí země a tím si vytvořit „zadní vrátka“ pro případ zhoršení bezpečnostní situace u nás. A právě míra a úroveň bezpečnosti se ukázala při výběru zahraniční nemovitosti jako naprosto zásadní. Přes 86 % těch, kteří zvažují nákup zahraniční nemovitosti, uvedlo, že rozhodující vliv pro koupi má právě bezpečnost dané lokality. Tento fakt podtrhuje zjištění, že většina českých investorů považuje za bezpečnou téměř celou Evropu, vyjma té východní. Ta se v našem průzkumu z hlediska bezpečnosti zařadila mezi Balkán a Jižní Ameriku.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*