Ekonomika

Bez silného stavebnictví se Česko ani Slovensko neobejde

Stavebnictví a Čechách a na Slovensku spojuje víc, než by se na první pohled zdálo. Stavebnictví s aktuálním podílem přes 8 % HDP v ČR a zhruba 6 % HDP na Slovensku se stalo jedním z klíčových odvětví v transformaci obou zemí na klimaticky neutrální. Stavení trh má příbuznou stavební legislativu a stavební byrokracii, mimo jiné způsobující dlouho trvající povolovací procesy staveb. V neposlední řade také vnitřní strukturu s vysokým podílem malých firem a živnostníků, z nichž mnozí vykonávají závislou práci a pracují v tzv. „švarcsystému“.

Na projekčním a stavebním trhu působí řada firem s českými, resp. slovenskými vlastníky operujícími na obou trzích, které využívají mimo jiné synergický efekt centrálního nákupu materiálu a služeb pro oba trhy. Odlišná situace je ovšem v projekční a inženýrské činnosti, zde jsou již patrné rozdíly v legislativních požadavcích, které časem vznikly oddělením národních norem. Pro obě zemně je zejména společných několik výzev.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

One Comment

  1. Alexander Bory

    Vážený pane Kováčiku,

    se zájmem jsem si přečetl Váš příspěvek. Myslím si však, že situace značně odlišná od reality a zatím ani sektor odborného školství, projektování, realizace staveb pro oblast Dostupného bydlení odpovídající legislativě EU vůbec nevnímá co se skutečně děje. Zasílám Vám odkaz https://casopisargument.cz/?cat=5. na jiný pohled oblasti dostupnosti bydlení , přičemž se jistě nemýlím, že toto je platné i pro Slovenskou republiku.

    S úctou
    Alexander Bory
    bory@lgsf.eu
    731 084 500

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*