Ekonomika

Za 60 tisíc Kč za metr čtverečný mohou stavět družstva, města i obce

Nový byt v ceně od 51 000 Kč do 59 000 Kč za čtverečný metr, tedy třípokojový byt 70 m2 již od 3,6 milionu korun? Nejde o početní chybu, podvod ani návrat do roku 2015, kdy se za tuto cenu prodávaly byty i v Praze. V tomto cenovém rozpětí vycházejí přepočtem objemových cenových ukazatelů, který pro potřeby měst a obcí připravuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), celkové náklady, a tedy i možné prodejní ceny dostupného bydlení, a to v roce 2024! V ceně jednotky v běžném bytovém domě realizovaném v obvyklém standardu už jsou navíc započítány všechny nezbytné související náklady včetně letos snížené 12% DPH a přiměřeného zisku všech účastníků procesu výstavby.

Pokud stavebník, kterým může být samospráva nebo bytové družstvo, vlastní i stavební pozemek, může jít z pohledu koncového kupujícího v zásadě o cenu konečnou. Kalkulace však nezohledňuje dodatečné náklady například na podzemní parkování, zelené střechy, výtahy či nadstandardní vybavení bytu. V případě rozsáhlejší bytové výstavby je třeba připočíst i náklady na nezbytnou občanskou vybavenost typu výstavby školských a zdravotnických zařízení a dalších služeb či nezbytnou infrastrukturní vybavenost v podobě nových pozemních komunikací nebo zkapacitnění čističky odpadních vod.

Rozhodli jsme se zapojit do diskuze k aktuálnímu tématu ne-dostupnosti bydlení. Někteří politici a vlastně i široká veřejnost zcela opomíjejí pravidelně zveřejňované objemové cenové ukazatele. Jediné, co se sleduje, je průměrná cena na komerčním trhu. Chceme ukázat obcím a městům, jak mohou zajistit dostupné bydlení pro své občany. Potřebují k tomu vlastně jen vlastní pozemek vhodný pro bytovou výstavbu a kvalitní přípravu celého projektu,“ vysvětluje Ing. Robert Špalek, předseda ČKAIT. Dokládá to řadou příkladů výstavby bytových domů z posledních let, které se podařilo postavit a prodávat za výše uvedené ceny.

Hned několik z nich bude představeno v rámci Inženýrského dne na konferenci „Proč je v ČR dostupné bydlení nedostupné? Kdo a jak to může změnit?“, která se uskuteční v pondělí 27. května v Praze.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*