Ekonomika

Příprava stavby s využitím BIM modelů 5D

BIM se stává samozřejmou součástí podkladů přípravy stavby před vlastní realizací a nekončí odevzdáním projektu pro stavební povolení nebo provedení stavby. Ve většině případů připravuje společnost Archcom digitální BIM 5D modely specificky pro navazující přípravu řízení stavby a cost management klienta a následně pak i připravuje specifické BIM podklady pro CAFM ve fázi provozu budov.

S aktuálním zněním nového stavebního zákona č.283/2021, se přesunula řada výkonů projektanta a stavebníka do oblasti povinné dokumentace pro provedení stavby. Vyhláška o rozsahu prováděcí dokumentace vyšla teprve v květnu 2024 (č.131/2024), nicméně ještě nebyla v podstatě vyzkoušena její efektivita. Co je ale zřejmé již delší dobu, je povinnost stavebníka zpracovávat dokumentaci k provedení stavby pro větší stavby. Zde dochází často k využití předností metodiky BIM a jejího použití pro následnou oblast ve vyhrazené sféře stavebníka či zadavatele, tedy do oblasti výběru dodavatele, zahájení výstavby a cenového řízení v jejím průběhu. Doména digitálních cenových BIM modelů byla už prakticky prokázána a poskytovatelé rozpočtových programů jsou většinou k převzetí podkladů v digitální formě i připravení.

CENOVÉ BIM MODELY

Společnost Archcom s.r.o. poskytuje cenové BIM modely v rámci jakékoliv dokumentace pro provedení stavby již v rámci ceny standardních projekčních prací, protože se tento digitální stupeň výkaznictví projevil jako přesný a spolehlivý zdroj informací. Klient, který si cenový BIM model vyžádá pro cenové řízení výstavby (tzv. cost management), má výhodu v přesnosti a úplnosti podkladů. Proto společnost Archcom v rámci svých služeb poskytuje záruku za úplnost výkazů pro výběr zhotovitele a její kontrolovatelnost a cenové řízení zavádí od začátku. Cenový BIM model stavby se dále do navazujících specifických podkladů pro CAFM pak již nepřenáší, slouží pro potřeby fáze výstavby.

V řadě případů má klient specifické požadavky na použité konkrétní výrobky nebo sortiment, použitý při výstavbě jako nominovaný prvek do projektu pro provedení stavby (třeba konkrétní typy zdicích materiálů apod.). Projektant se s takovou nominací vyrovnává různým způsobem, povětšinou prostým sdělením, že bude v rámci dílenské dokumentace předložen technický list k odsouhlasení doufajíce, že uváděný výrobek má požadované rozměry a parametry. Nicméně v rámci výkonů BIM je zapotřebí vždy posoudit a pak i doložit nejen prostorovou, ale i technickou způsobilost každého nominovaného výrobku pro použití při konkrétní stavbě.

K tomu slouží řada podkladů pro projekci v BIM, které se nacházejí na veřejně dostupných webových stránkách výrobců prvků pro stavby. Je ale zapotřebí být obezřetný při použití takových podkladů bez předchozí validace, a to zejména z důvodu chybějící standardizace popisu takových digitálních podkladů stavebních elementů. Toto má v běžném životě projektanta za následek, že stažené elementy od výrobců mohou obsahovat chybné parametry, případně i chybějící údaje, nebo nejsou aktualizované.

Společnost Archcom pro svoje projekty používá vlastní modifikované prvky pro BIM (se základem vycházejícího z aktuálních podkladů výrobců) jako validované a posuzované elementy Revit. Úprava parametrů pak většinou probíhá s ohledem na úpravu jednotlivých verzí výrobků specificky pro daný projekt, nebo pro řízené doplnění údajů, které prvku chybí a pro cenové BIM modely jsou podstatné a jsou uváděny víceméně jen v technických listech. Škoda, že se výrobci stále nedokážou dohodnout na jednotné podobě svých „digitálních dvojčat stavebních prvků“, použitelných pro navrhování staveb bez úprav, protože by to ulehčilo práci všem.

DIGITÁLNÍ DVOJČE

Cenový BIM model stavby v pojetí společnosti Archcom je digitálním dvojčetem celé stavby i s profesními částmi – co se týče prostorových vazeb mezi elementy, skladeb a specifikací – kdy model je použitelný jak pro vytváření virtuálních procházek stavbou, tak pro klientské úpravy např. v jednotlivých bytech. Právě díky jednoduché provazbě mezi cenovým BIM modelem a výkazem výrobků je případná změna i za výstavby jednoduchá a není třeba neustále řešit veškeré dopady mezi projektantem a rozpočtářem dodavatele, protože oba pracují se stejným podkladem najednou.

VĚDĚT CENU

Cenové řízení se většinou začíná odhadem ceny stavby ve fázích projektového rozvoje, to znamená, že s vyšší úrovní informací o projektu se zvyšuje přesnost cenových hladin stavby. Oproti zavedenému rčení, že se „zvyšující se úrovní informací o projektu se zvyšuje taky cena“, je zkušenost společnosti Archcom většinou opačná, protože pouze se zodpovědným přístupem k odhadům cen na základě BIM cenových modelů v zadáních a dokumentacích pro povolení stavby lze dosáhnout kvalitního návrhu stavby ve smyslu „value for money“.

Příprava cenových BIM modelů a zavedení cenového řízení stavby se tak dlouhodobě vyplácí – je stále s podivem, že slýcháme od kolegů jiných projekčních kanceláří, že se cost management zavádí až ke konci projektování do výkazů výměr nebo v rámci připomínek k hrubopisu dokumentace. Společnost Archcom princip zodpovědného cenového řízení na straně projektanta nabízí již v úvodních fázích projektu a poskytuje relevantní údaje o finanční náročnosti stavebního záměru průběžně díky kombinaci BIM technologie a vlastních databází i zkušeností z projektů v řádu stovek milionů korun – tyto zkušenosti jsou jednoznačně pozitivní ve prospěch zavedení BIM 5D už do přípravy projektu.

Martin Malý, MSc, DBA, MRICS,

majitel a CEO ARCHCOM s.r.o.,

projekční kancelář

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*