Ekonomika

Nová legislativa a umělá inteligence výrazně ovlivňují práci personalistů

ČVUT Praha, soutěž Hala roku. Modely konstrukcí se ve finále zatíží natolik, až dojde k jejich zhroucení

Od ledna platí nová legislativní pravidla pro volnočasové benefity. V rámci vládního konsolidačního balíčku byl stanoven roční limit ve výši poloviny průměrné měsíční mzdy, po jehož překročení tyto benefity již nejsou osvobozeny od daní a od placení sociálního a zdravotního pojištění na straně zaměstnance. Dost důvodů na rozhovor s Mgr. et Mgr. ALICÍ DOLANSKOU, personální ředitelkou společnosti SWIETELSKY stavební.

Alice Dolanská, personální ředitelka SWIETELSKY stavební: Důležité je vytvářet pozitivní pracovní kulturu

+ Dotklo se toto nové opatření vašich zaměstnanců?

Musím říct, že diskuzi o možných změnách v pravidlech pro poskytování volnočasových benefitů jsme ve firmě sledovali s napětím. Výsledek pro nás zaměstnavatele přinesl zvýšenou administrativní zátěž, protože musíme evidovat poskytnuté plnění každému jednotlivému zaměstnanci. Jen tak zajistíme, že nepřekročíme stanovenou hranici. Z pohledu našich zaměstnanců se ale nic nezměnilo, neboť naše plnění se vejde do daného limitu.

+ Jak postupujete při hledání schopných manažerů? Kde hledáte chybějící stavební profese?

Při hledání schopných manažerů je důležité využívat různé zdroje. Kromě spolupráce s externími dodavateli, včetně headhunterů, se nesmí zapomínat na interní talenty. Ty ale samozřejmě musíte nejdříve nalézt, identifikovat a rozvíjet. K tomu patří přirozeně spolupráce se vzdělávacími institucemi a sledování trendů ve stavebnictví. Jen tak zůstaneme i nadále atraktivním zaměstnavatelem.

+ Jak argumentujete, když chcete získat nové pracovníky? Co jim nabízíte za benefity a na jaké slyší nejvíce?

Říká se, že lidé neopouští společnosti, ale své vedoucí. To samé podle mě platí, když si lidé hledají práci. Nejdůležitější je pro ně přímý nadřízený a kolektiv. A samozřejmě mzda. My se snažíme vytvářet prostředí, kde naši zaměstnanci mohou svým nadřízeným důvěřovat a mít jistotu, že kvalitně odvedená práce bude finančně ohodnocena.

+ A benefity?

To je součást našeho sociálního programu a firemní kultury. Dlouhodobě ji máme na vysoké úrovni a jsme na to pyšní.

+ Co děláte pro to, abyste si udrželi současné zaměstnance?

Totéž, co pro ty nově příchozí … Důležité je vytvářet pozitivní pracovní kulturu, která podporuje týmovou spolupráci, respekt, uznání a poskytuje odpovídající mzdové ohodnocení.

+ Nebojíte se, že některé vaše činnosti může v brzké budoucnosti nahradit umělá inteligence?

Tyhle obavy nesdílím. Umělá inteligence nás může leckdy překvapit, ale že by plně nahradila naše činnosti, to si nemyslím. Naopak nám ale může pomoci zefektivnit některé procesy a uvolnit tím čas na strategické úkoly a rozhodování. Důležité je vzdělávat se, sledovat trendy v oblasti technologií, hledat v nich příležitosti více než hrozby.

+ Jak vnímáte zájem studentů o stavební obory?

Situace na trhu práce je složitá. To se týká mnoha oborů, stavebnictví nevyjímaje. Abychom zájem o něj posílili, podporujeme projekty, které již žákům základních škol přinesou širší povědomí o tom, co se pod pojmem stavebnictví schovává. Aby věděli, jaké všechny pracovní profese se v oboru vyskytují, protože stavebnictví je tak trošku stigmatizované. A to mu na oblíbenosti nepřidává.

+ V čem tu stigmatizaci, nálepkování vidíte?

Mezi studenty není zájem, protože jde o práci těžkou, špinavou, špatně placenou, hlučnou… Někdy slyšíme, že jde o technologicky nevyspělou oblast. Svět se mění velmi rychle a spolu s tím i nároky jednotlivých generací. Když si vyrazíme povídat se studenty, bývá to velice inspirativní.

+ Spolupracujete se středními a vysokými školami?

Podporujeme mnoho projektů, naši zkušení mentoři přednášejí na vysokých školách, se studenty komunikujeme. Tím je nejlépe poznáme a oslovíme. Potřebují informace, ty je zajímají nejvíc. Tráví u nás odborné praxe, získávají první pracovní zkušenosti. Mají pak přehled, který mohou využít při rozhodování a hledání zaměstnání a práce.

+ Na co sázíte?

Spoléháme se především na poskytnutí jasných informací o tom, jaká forma spolupráce s naší společností je možná, jaké jsou její výhody či limity. Zdůrazňujeme výhody, jako jsou praxe v oboru, získání cenných zkušeností, znalostí a také kontaktů na naše mentory. To jsou ti praví odborníci na svém místě.

+ Je tedy podpora odborných a vysokých škol důležitá?

Velmi. My třeba podporujeme projekty zaměřené na pozemní stavitelství, jako je třeba Hala roku. Jde o soutěž, kdy se studenti snaží hravou formou pochopit, jak v praxi působí zatěžování na konstrukci a jaké mohou být její slabiny. V týmu musí navrhnout a postavit model konstrukce, který se ve finále zatíží natolik, až dojde k jeho zhroucení. Zvítězí model s největším poměrem mezi únosností a vlastní hmotností. Jde tedy o interaktivní projekt, v němž studenti musí spolupracovat, hledat nejlepší řešení, uvažovat komplexně. To je důležité v pracovním i osobním životě.

Dalším podobným projektem je například při soutěži Česká dopravní stavba kategorie student, kdy odborná porota hodnotí nejlepší ročníkovou, bakalářskou a diplomovou práci z oboru dopravního stavitelství.

Zdeněk Zuntych

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*