Ekonomika, Technologie

Inovativní systém broušeného betonového zdiva BEST-ROCK

Společnost BEST, přední český výrobce betonových stavebních prvků a člen největšího českého dodavatele materiálů a služeb pro stavebnictví, koncernu DEK, přichází na trh s vlastním univerzálním konstrukčním systémem pro hrubou stavbu. Jeho součástí jsou i zcela nové broušené betonové tvárnice BEST-ROCK, určené pro velmi přesné zdění, které BEST představí v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH, konaného ve dnech 17.–21. 9. v Praze Letňanech.

„Přinášíme na trh unikátní systém, který podle nás bude mít vliv i na vývoj českého stavebnictví. A do budoucna se může stát i přínosem pro stavební trh v celé Evropě,“ říká Karel Nosek, ředitel společnosti BEST.

Přesné broušené betonové tvárnice BEST-ROCK vynikají oproti jiným stavebním materiálům v řadě aspektů. Mezi jejich největší přednosti patří vysoká pevnost, přesnost, vzduchová neprůzvučnost, akumulace tepla, mrazuvzdornost, nízká nasákavost a také snadná aplikace.

BEST-ROCK je určen ke zdění nosných i nenosných zdí bytových a nebytových objektů a s odpovídajícím zateplením je vhodný pro výstavbu nízkoenergetických

a pasivních domů. Díky vysoké akumulaci tepla zajišťuje zdivo BEST-ROCK stabilní vnitřní teplotu prostředí v zimním i letním období a přispívají tak k úsporám nákladů na vytápění nebo chlazení interiéru.

Vedle samotných tvárnic BEST-ROCK patří také stropní systém a překlady. „Celý stavební systém je naší odpovědí na požadavky na udržitelný rozvoj stavebnictví. Spoří prostor, náklady, čas, energie, stavební materiály i přírodní zdroje,“ doplňuje Martin Sochor, produktový manažer pro hrubou stavbu BEST.

Společnost BEST do nového systému, jehož součástí je i speciální nová linka na přesné broušené betonové zdivo BEST-ROCK ve výrobním závodě společnosti v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou, vložila investici v celkové výši 600 milionů korun.

„V souvislosti s novým systémem jsme investovali do několika výrobních závodů a součástí byla také akvizice nového výrobního závodu v Nových Hradech. Jedná se o časově náročný projekt, který se připravoval dva roky. Důležitou součástí bylo vytvoření oddělení RD, které budeme využívat i do budoucna, a s tím spojené vytvoření nových pracovních míst,“ dodává Karel Nosek.

Společnost BEST vznikla v roce 1990 a v současné době je největším výrobcem betonové dlažby na českém trhu. Své výrobky dále exportuje do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko. V roce 2021 se společnost stala součástí skupiny DEK jednoho z nejvýznamnějších českých byznysmenů Víta Kutnara. Tržby celé skupiny v loňském roce dosáhly 31,2 miliardy korun, zisk EBITDA činil 3,2 miliardy korun.

-jik-

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*