Ekonomika

Zaměstnanci nejvíce slyší na peníze a flexibilitu

young professional engineer in protective helmet and blueprints paper at the house building construction site

Mzdy letos rostou napříč obory i profesemi, ve srovnání s loňskou úrovní nejčastěji v rozmezí 5-10 procent. Výjimku tvoří jen IT, kde mzdy narazily na pomyslný strop již v roce 2023, a stavebnictví, které prožívá období stagnace. Po dvou a čtvrt letech poklesů začala v některých oborech dokonce stoupat i reálná mzda, s čímž souvisí i rostoucí kupní síla obyvatelstva. I přes mírný nárůst nezaměstnanosti a dílčí zjednodušení podmínek ekonomické migrace na trhu nadále panuje enormní nedostatek pracovníků, nejvíce ve výrobě a v IT. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, který mapuje aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v 9 oborech a 13 regionech.

STAVEBNICTVÍ: Navzdory útlumu chybí lidé, příští rok se očekává oživení a růst
Navzdory snížení úrokové sazby se trh stavebních prací dále propadá. Důvodem je přetrvávající ochlazená výstavba residenčního bydlení i kanceláří. Stavební firmy však zůstávají optimistické a shodují se, že příští rok konečně přinese růst. Kapacity stavebních firem se již nyní pomalu naplňují a v souvislosti s novým stavebním zákonem, který vešel v platnost 1. července letošního roku, se očekává další oživení. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy stavebního zákona totiž bylo stavebníkům ulevit a zejména zrychlit povolovací proces. 

Vzhledem k pokračujícímu útlumu v oboru nedošlo za uplynulý rok k žádným změnám v oblasti odměňování. Lidé však stále chybí, a to zejména na kvalifikovaných pozicích. K aktuálně nejhledanějším profesím ve stavebnictví patří stavbyvedoucí, přípravář a rozpočtář. Právě u těchto pracovníků registrujeme rostoucí nároky na výši mzdy. Zároveň požadují často i služební auto, které by mohli používat i pro soukromé účely. Firmám chybí ale i řemeslnické a dělnické pozice, nejvíce pak zedníci a truhláři. Díky značnému boomu fotovoltaiky a udržitelnosti je na trhu patrná i zvýšená poptávka po projektových manažerech FVE a znalcích dotčené legislativy.

„Letošní rok přinesl hned několik dobrých zpráv. Kromě růstu mezd, a to i těch reálných, je to například i zjednodušení podmínek ekonomické migrace a zaměstnávání zahraničních pracovníků, zpřísnění pravidel agenturního zaměstnávání a s ním související postihy pro nelegální agentury a v neposlední řadě i chystaná adopce evropské směrnice, která přinese do oblasti odměňování větší transparentnost a odstranění tzv. Gender Pay Gapu, který je v naší zemi stále velmi výrazný,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GiGroup, a dodává: „Dle našeho průzkumu přesahuje rozdíl ve mzdách mezi ženami a muži u některých profesí dokonce 20 %, nejvíce jsou nůžky rozevřené na pozicích účetních a obchodníků. Pod tlakem přicházející směrnice však naštěstí zaměstnavatelé z mnoha oborů již začínají konat kroky k nápravě.“

NÁBOR ZE ZAHRANIČÍ MÁ I PŘES POZITIVNÍ ZMĚNY ŘADU LIMITŮ
Kromě rozdílů ve mzdách mezi muži a ženami průzkum mapoval i potřeby českých zaměstnavatelů nabírat pracovníky ze zahraničí. Navzdory pokračující automatizaci a mírně rostoucí nezaměstnanosti totiž stále chybí jak nekvalifikovaná pracovní síla, tak i řemeslníci s kvalifikací a experti na celou řadu oblastí. „Negativní demografická křivka pak dokresluje celkový obraz, kdy absence kvalifikované pracovní síly není jen krátkodobým trendem, ale obavou celého pracovního trhu, která si vyžaduje přijetí zásadní strategie ekonomické migrace,“ komentuje Martin Malo s tím, že bez zahraničních pracovníků si český trh neporadí, závislé jsou na nich obory jako automotive, výroba a logistika, kde na ně spoléhá již 80 % firem, nebo IT a podnikové služby, kde dokonce dle údajů oborové asociace ABSL tvoří 43 % všech zaměstnanců. Zájem firem o zahraniční uchazeče dokládají i čísla – jen za poslední rok na českém trhu práce přibylo téměř 30 700 zahraničních pracovníků, čímž jejich celkový počet přesáhl výši 823 900. A to je zhruba 2,5krát víc než na konci roku 2015.

Náboru ze zahraničí by sice měl pomoci Program digitální nomád, který je realizován od července 2024 a umožňuje snadnou relokaci specialistů, kteří jsou občany Austrálie, Japonska, Kanady, Korejské republiky, Nového Zélandu, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Spojených států amerických nebo Tchaj-wanu. Nicméně, trh by potřeboval i zvýšení imigračních kvót pro další vybrané země, například ze států jižní Ameriky nebo jihovýchodní Asie.  

S ROSTOUCÍ FLUKTUACÍ BOJUJE VĚTŠINA FIREM

Vyprahlý trh práce je důvodem rostoucí fluktuace, která se nejvíce rozmáhá ve výrobním sektoru a na níže honorovaných pozicích se směnným provozem. Problémy se zvýšenou fluktuací dnes dle našeho průzkumu řeší většina firem. Hlavním důvodem odchodů zaměstnanců je přitom nejčastěji skutečnost, že dostanou od jiného zaměstnavatele nabídku vyšší odměny za srovnatelnou práci. I když k setrvání na pracovišti zaměstnance nejvíce přesvědčí zvýšení mzdy, firmy k tomu kroku přistupují jen v 5 % případů, kdy se dozví o úmyslu zaměstnance odejít,“ říká Martin Malo. Výrazně do toho dle zasahují předem definované rozpočty firem na jednotlivé pracovní pozice, které v mnoha případech nejsou flexibilní. Náklady na hledání a zaškolení nového člověka přitom mnohdy převyšují případné navýšení mzdy. Fluktuaci v kancelářském prostředí pak ovlivňuje i skutečnost, že řada zaměstnavatelů v poslední době limitují možnosti práce z domova a vyžadují častější, v mnoha případech dokonce i plnou, docházku do kanceláří. To je přitom v přímém rozporu s preferencemi uchazečů o práci.

-jik-

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*