Ekonomika

Stav tuzemského průmyslu v ČR očima firmy GUMEX

Současná ekonomická situace v českém průmyslu zůstává nadále značně složitá. Oživení ekonomiky postupuje pomalu a jedním z klíčových faktorů, který tento růst zásadně zpomaluje, je právě průmyslový sektor. Podle analytiků je pozitivní obrat v oblasti průmyslu zatím v nedohlednu, přičemž optimistické scénáře předpokládají možný posun až v závěru letošního roku. Tento stagnující stav vytváří značný tlak na průmyslové firmy, omezuje jejich schopnost plánovat a růst a zároveň zvyšuje nejistotu na trhu.

UTLUMENÁ ZAHRANIČNÍ POPTÁVKA

Za nepříznivou situací v podnikatelském prostředí stojí zejména utlumená poptávka, ať už na domácích nebo zahraničních trzích v čele s Německem. Mnoho průmyslových firem tak čelí situaci, kdy zpracovávají velké množství poptávek, avšak procentuálně vysoutěží méně zakázek než v minulosti. Tento pokles lze částečně připsat tomu, že některé zakázky se nakonec vůbec nerealizují nebo jsou odkládány na pozdější dobu, kdy bude ekonomická situace stabilnější a jistější. To potvrzuje například i známá tuzemská firma GUMEX, která se specializuje na výrobu hadic, těsnění a dalších produktů z pryže a plastů již 30 let.

„Snížení poptávky vnímáme především u zákazníků, kteří své výrobky exportují.  Pozitivní je, že máme meziročně nasmlouvány zakázky v hodnotě vyšší o 18 %, potíž je ale v tom, že odběratelé často posunují termíny odběru zboží a výrobků. To znamená, že zakázek je relativně dostatek, ale posouvání požadovaných termínů dodání způsobuje snížení příjmů v daném měsíci,“ vysvětluje Libor Sedláček, spolumajitel GUMEXU. Podle něj tak rostoucí optimismus šéfů průmyslových firem, že investice nastartují růst, je tedy spíše přáním než realitou.

ŽÁDNÉ OMEZOVÁNÍ NABÍDKY, ANI SNIŽOVÁNÍ ZÁSOB

Aby firmy zvládly současné výzvy, přijímají různé strategie. Namísto omezování se například snaží udržet výrobu i zásoby na stabilní úrovni, protože rychlost dodávek je stále zásadní pro úspěch v získávání zakázek. Firmě GUMEX se zatím z hlediska vlastní výroby plány daří plnit. „Navzdory tomu, že jsme zvýšili výrobní kapacity a investovali do modernizace strojního vybavení – spustili jsme například další digitální plotr a pětiosé obráběcí centrum, které nově využíváme i pro formátování a obrábění plastových desek na míru, ale také pro úpravu materiálů, které jsou pro GUMEX obvyklejší – tedy kompaktních a porézních pryží, stále čelíme výzvám v oblasti cash flow kvůli posunutým dodacím termínům,“ říká Sedláček.

Některé firmy se i přes těžkosti dosud vyhýbají propouštění zaměstnanců a rozhodly se využít vnitřních zdrojů. Tímto způsobem flexibilně reagují na měnící se potřeby a udržují si klíčové zaměstnance. Například v GUMEXU, v centrálním skladě v Brně, kde by potřebovali více pracovníků, momentálně vypomáhají kolegové ze sídla ve Strážnici, ze kterého se stalo výrobní centrum firmy.

„FAMILY BUSINESS“ PODLE GUMEXU

Na nepříznivou ekonomickou situaci reaguje každý typ podniku jiným způsobem. V porovnání s velkými korporacemi mají podle Sedláčka v této situaci rodinné podniky, které jsou profesionálně řízené, určitou výhodu. „Dlouhodobý horizont uvažování a schopnost tvořit rezervy pro období poklesů rodinným podnikům umožňuje lépe čelit ekonomickým výzvám. I když ekonomické cykly přinášejí růsty i poklesy, rodinné firmy, které s nimi počítají, mohou být lépe připraveny na budoucí vývoj,“ tvrdí Sedláček.

GUMEX navíc reflektuje mnohé významné změny na průmyslovém trhu. „Zákazníci průmyslových podniků kladou větší důraz na customizaci a preciznost jak v komunikaci, tak v organizaci, což nám vyhovuje. Roste také zájem o používání zákaznických zón na webových stránkách, které umožňují sledovat pohyby zboží, opakovat objednávky a mít přehled o nasmlouvaných cenách a poptávkách,“ líčí Sedláček. Tento trend však podle něj zvyšuje tlak na využívání vlastních digitálních platforem větších firem, což nemusí být vždy pozitivní, protože při soutěžích o zakázky často rozhoduje pouze cena, aniž by technické zadání bylo dostatečně připraveno.

„Zatímco za covidu firmy zboží sháněly a vzhledem k nedostatku byly často i nuceny tvořit zásoby, což jim vázalo kapitál, dnes je starost o dostatečné skladové množství zase na našich bedrech. Což ale nám opět vyhovuje´,“ doplňuje Sedláček.

SVĚTLO NA KONCI TUNELU LZE VIDĚT ZE ZAHRANIČÍ

Rychlé zlepšení situace je do budoucna obtížné předpovídat. Podle Sedláčka bude oživení průmyslu u nás do značné míry záviset na vývoji v zahraničí, zejména v Německu, které je klíčovým obchodním partnerem.

Pokud německý průmysl začne po měsících poklesu opět růst, můžeme očekávat pozitivní dopady i v Česku. I když jsme v červenci splnili prodejní plány firmy jen na 88 %, je pozitivní, že meziročně jsme navýšili prodeje o 12 %. Protože jsme ale investovali jak do zařízení, tak do pracovního prostředí, nejde o hodnoty dostatečné a naše potřeby i ambice jsou vyšší,“ zakončuje Sedláček.

-jik-

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*