Zemský zákon ze dne 9. března 1889, č. 19, nařizoval zřízení ústředních jatek a to do 1. července 1895. Po jejich otevření byly postupně rušeny nejdříve soukromé porážky a po sloučení okolních obcí ve Velkou Prahu (1922) byly uzavřeny i jatky předměstské. Dobytek na území tehdejší Velké Prahy nesměl být porážen nikde jinde než v ústředních jatkách. Dokonce maso dovezené do Prahy z okolních obcí muselo projít jatkami za účelem zvěrolékařské prohlídky. Výjimku mohly mít pouze malé porážky, kde se vykonávala zvlášť zdravotní prohlídka poráženého dobytka.
Ústřední jatky Hlavního města Prahy spolu s ústředním trhem na dobytek a maso se nachází na levém břehu Vltavy v pražských Holešovicích. Areál byl navržen dle striktních požadavků na hygienu s oddělenými sekcemi hal určenými pro porážku. Části pro jatky a trh jsou děleny středním traktem provozních budov, kterým dominovala budova burzy s hostincem.
Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.
Máte účet? Přihlaste se.
Ing. arch. Martin Štibor,
doktorand Fakulty stavební ČVUT Praha