Nezařazené, Zajímavé stavby

Studio AXXI oživuje návrhem nové tělocvičny celý školní areál

Areál základní školy Křižná ve Valašském Meziříčí se dočká proměny. Studio AXXI zvítězilo v mezinárodní architektonické soutěži na přístavbu tělocvičny. Stávající spojovací chodby a bariéry školy mění v živý školní areál plný přívětivých atrií, zahrad a teras. Využívá přitom lokální barevnost a tradiční valašské ornamenty, které interpretuje současným architektonickým jazykem. 

Místo bariér vzájemně komunikující prostory. Místo nové sportovní haly postavené na zelené louce využití nefunkčních prostor. Studio AXXI uchopilo zadání přístavby sportovní haly základní školy Křižná ve Valašském Meziříčí jako příležitost, jak využít velkou veřejnou investici nejen ke stavbě jedné sportovní budovy. Cílem je vytvořit komplexní areál školy, kde se nová budova stane přirozenou součástí celého organismu a přinese bezprecedentní kvalitu pro trávení volného času venku i uvnitř, při výuce i po ní, žákům i všem návštěvníkům nejen sportovních událostí.

„Vždy hledáme návrh, který jde za hranu zadání. Snažíme se přinášet přidanou hodnotu a dívat se na situaci z širšího hlediska, nejen striktně plnit požadavky soutěže. Našim cílem je vždy maximalizovat potenciál daného místa a hledat řešení problémů. Škola má spoustu chodeb, které jsou málo využité a tvoří spíše bariéru. Než abychom tedy navrhovali další pavilon s lokální kvalitou, vytváříme organismus vzájemně komunikujících prostor, které mění celkový obraz školy. Navrhujeme zde dům, který organicky vrůstá do celkové struktury školního areálu. Nová hala se tak stává jakýmsi srdcem sportovních, kulturních i volnočasových aktivit celé školy,“ říká architekt Luděk Šimoník ze studia AXXI.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*