Ekonomika

Ve výstavbě je rekordní množství industriálních prostor

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v České republice dosáhla 11,44 milionu čtverečních metrů. V rámci 10 průmyslových parků po celé zemi bylo na trh dodáno celkem 182 800 m2 nových skladových ploch. To je proti loňskému roku pokles o 62 %, proti předchozímu čtvrtletí o 28 %. Tento pokles vysvětluje i to, že ve třetím čtvrtletí roku 2022 velký objem dokončených ploch významně navýšilo dokončení jednoho konkrétního projektu. I tak jsou ale čtvrtletní výsledky nově dokončených ploch v letošním roce překvapivě nízké, vezmeme-li v úvahu rekordní objemy prostor ve výstavbě od konce roku 2021. Přibližně 80 % projektů bylo v době dokončení již předpronajato.

Největším dokončeným projektem ve třetím čtvrtletí letošního roku je nová budova v GLP Park Brno Holubice (45 500 m2), která byla v době dokončení pronajata více nájemci. Druhý největší projekt se nachází v Panattoni Park Pilsen West II (25 100 m2) a byl plně pronajat společnosti Panasonic. Třetím největším je část budovy o rozloze 17 000 m2 v Industrial Park Pardubice – Rosice, pronajatá společnosti 2VV.

„I přes rekordně velké množství prostor ve výstavbě zůstává neobsazenost na českém trhu průmyslových nemovitostí stále velmi nízká a vše nasvědčuje tomu, že k žádným drastickým změnám nedojde. Navzdory nárůstu objemu spekulativní výstavby na trh nové volné prostory nepřichází. Strategií pronajímatelů je často stavbu zakonzervovat v pokročilé fázi výstavby, čímž si chystají půdu pro rychlejší uspokojení poptávky. Tím si zajistí, že termín finálního dodání nájemci nebude natolik ohrožen rizikem zdražovaní stavebních hmot či jejich nedostatku, se kterým se trh potýkal v nedávné době. Trh se tak v poslední době vyznačuje zvýšenou opatrností a snahou obrnit se před externími faktory, které by měly negativní dopady. To lze pozorovat i v mírném ochlazení realizované poptávky způsobeném prodloužením rozhodovacích procesů klientů, vyčkáváním na zlepšení inflačních výhledů či nejistotou způsobenou ekonomickou situací,“ říká Miroslav Kotek, ředitel oddělení průmyslových nemovitostí, Colliers.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*