Ekonomika

Trh s novými byty se vrací na úroveň před krizí

Z tiskové konference zleva: Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential a.s., Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group a Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema

Poptávka po nových bytech v Praze se v minulém roce každý kvartál zvyšovala a v posledním čtvrtletí dosáhla svého dlouhodobého průměru 1300 prodaných jednotek. Celkem se loni prodalo 4000 nových bytů, v meziročním srovnání jde o 29% nárůst. Nabídka zůstává stabilní, nadále je ale nedostatečná pro metropoli velikosti Prahy. Prodejní ceny ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně mírně poklesly o 2,7 % zejména z důvodu limitovaných pobídek prodejců a promítnutí snížené sazby DPH s předstihem u části trhu. Nabídkové ceny se nadále pohybují nad hranicí 150 tisíc Kč/m2, mezikvartálně vzrostly o 1,4 %. Vyplývá to z tržní analýzy developerských společností Central Group, Skanska a Trigema.

V posledním čtvrtletí loňského roku se v Praze prodalo 1300 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 136 % a je to o 24 % více než v předchozím čtvrtletí. Celý loňský rok se pražský trh s novými byty vyznačoval pozvolným růstem poptávky a z nejčerstvějších dat z rezidenčního trhu vyplývá, že se prodeje vrací na úroveň před pandemií. Celkem se v loňském roce v hlavním městě prodalo 4000 nových bytů, a to je ve srovnání s rokem 2022 narůst o 29 %.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*