Ekonomika

Tempo obsazování skladů zpomaluje

Ilustrační foto

Až půl roku i déle čeká na nájemce řada nových skladů postavených na spekulativní bázi. V Česku dlouhé roky nevídaný jev doprovází v některých regionech dokonce i mírný pokles průměrných nájmů. Pokud se k tomu připočtou prodlužující se nájemní prázdniny, rostoucí neobsazenost a rozšiřující se podnájmy, vše ukazuje na to, že 3. kvartál potvrdil změnu vývoje tuzemského trhu průmyslových prostor – zpomalení tempa. Na základě indikativních dat to vyplývá z analýzy české realitní a poradenské společnosti 108 REAL ESTATE.

Hrubá poptávka dosáhla ve sledovaném období od července do září celkem 158 867 m², čistá poptávka pouze 122 186 m². Jedná se o rekordně nízký čtvrtletní výsledek, nejhorší za poslední nejméně 4 roky.

Jediný údaj zůstává překvapivě konstantní: aktivita developerů, kteří nadále avizují 1,3 milionu čtverečných metrů rozestavených logistických a výrobních hal. Celková plocha průmyslových prostor k pronájmu dosáhla 11,80 mil. m² poté, co bylo ve třetím čtvrtletí dokončeno 346 tisíc m² nových ploch. „Na straně nájemců vidíme velkou obezřetnost s ohledem na nejistý vývoj automobilového průmyslu, což platí pro Česko i Německo. Částečně to souvisí s přechodem na elektroauta, kde tradičním automobilkám sílí konkurence. Doložit to lze uvolněním prvních průmyslových prostor kolem Mladé Boleslavi, s čímž už jsme se opravdu dlouho nesetkali,“ říká Jakub Holec, ředitel 108 REAL ESTATE.

Možná i s ohledem na značný objem rozestavěných průmyslových prostor poradci 108 REAL ESTATE zaznamenali ve 3. čtvrtletí ochotu developerů nabízet k pronájmu i části hal a vycházet vstříc s kratší dobou nájemních vztahů. Vidíme na trhu dělení větších prostor na jednotky kolem 2 000 m² a nájemní smlouvy na 3 roky. To je velká změna,“ konkretizuje vývoj Matěj Indra, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí ve 108 REAL ESTATE. V případě podnájmů prostory nejčastěji pro třetí strany uvolňují logistické společnosti.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*