Ekonomika

Stavebnictví na prahu nové éry

Stavební sektor se v České republice připravuje na mírný propad trhu ve druhém pololetí, odhadovaný na 1,2 % v průměru. Je to pozitivnější odhad, než firmy očekávaly v konci roku 2023 a také o 0,5 % lepší výsledek než v minulém čtvrtletí. Důvodem je to, že stavebnictví je setrvačný obor, a proto změny ve vývoji přicházejí s větším zpožděním. V roce 2025 už ale firmy počítají s oživením trhu a s jeho růstem o 2,4 %. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2024, kterou zveřejnila společnost CEEC Research na konferenci Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě.

Tento očekávaný růst je zčásti podpořen nadějemi na ekonomické oživení, které by mohlo stimulovat investice do stavebních projektů a infrastruktury. Analytici i manažeři ve stavebním sektoru se domnívají, že se obnoví nejen tempo růstu předchozích let, ale také přibydou nové příležitosti pro rozvoj celého odvětví.

Je zajímavé, že velké stavební společnosti jsou optimističtější než malé firmy. Zatímco ty velké předpokládají mírný pokles – asi o 0,3 %, ty malé naopak čekají pokles až o 2,2 %. Velké firmy mají lepší přístup ke kapitálu a lepší schopnost ustát krátkodobé tržní turbulence, zatímco ty malé mohou být citlivější na okamžité ekonomické faktory.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*