Ekonomika

Stavebnictví je v krizi, investorům se nevyplácí investovat

Pražský paradox: Letos metropole dá na školy a školky stejnou sumu, jakou investuje do nového pavilonu pro lední medvědy v trojské ZOO. To svědčí podle Dušana Kunovského z Central Group o prioritách města.

Stavebnictví je v hluboké krizi a cestou z ní je výrazné snížení cen stavebních dodávek. Investorům se jinak nevyplatí investovat. Práci stavebníkům ale komplikuje také regulace a legislativa. Vyplývá to z analýzy stavebního a bytového trhu rezidenčního developera Central Group a poradenské společnosti KPMG, kterou dnes její zástupci představili novinářům. Podle analýzy nový stavební zákon, který by letos v létě měl vyjít v platnost, a s ním spojená digitalizace přináší nejistotu a obavu z celkového kolapsu stavebního povolování.

SEDM TÉMAT K ZAMYŠLENÍ

1. Nový stavební zákon a související digitalizace přináší velkou nejistotu a obavu z celkového kolapsu povolování v praxi.

2. Přeregulovanost stavebnictví a úvahy nepřiměřeně regulovat bytový trh jsou „cestou do pekel dlážděnou dobrými úmysly“.

3. Státní programy na podporu bytové výstavby jsou neefektivní a řešení bytové krize se neobejde bez spolupráce veřejného a soukromého sektoru.

4. Kontribuce investorů a plánovací smlouvy musí být spravedlivě vyvážené, nesmí být jen další formou zdanění zvyšující ceny bytů pro kupující.

5. Praze chybí celoměstská koncepce výstavby a financování nových škol, proto systém spoluúčasti investorů na rozvoji území zatím nefunguje.

6. Do doby schválení nového Metropolitního plánu Prahy je třeba aktivně procesovat další změny stávajícího zastaralého územního plánu.

7. Stavebnictví je v hluboké krizi a cestou z ní je nyní jen výrazné snížení cen stavebních dodávek, jinak se investorům nevyplatí zahajovat nové stavby.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*