Ekonomika

Stavební veletrh Brno představuje i světové novinky

Chcete lépe bydlet? Chystáte se stavět, rekonstruovat či modernizovat svůj domov? Hledáte informace o dotačních programech, nových stavebních materiálech a technologiích? Zajímají vás udržitelná a energeticky úsporná řešení? Pak navštivte do 27. dubna brněnské výstaviště. Na jednom místě se uskuteční Stavební veletrh Brno, veletrh Dřevo a stavby Brno, Festival architektury s výstavou Tiny Houses a projekt Zahrada jako Inspirace.

Stavební veletrh Brno prezentuje průřez celou nabídkou stavebního odvětví. Vedle sebe vystavují dodavatelé základních stavebních materiálů i sofistikovaných technologií, stavební řemeslníci i realizátoři kompletních staveb. Mezi nimi například společnost Wienerberger, která ukáže své novinky ve zdicích materiálech, střešních taškách, dlažbách a dalším sortimentu. K vidění bude i cihelný systém Heluz pro celou hrubou stavbu čili vzájemně provázané komponenty od cihel až po komíny pro urychlení a zjednodušení výstavby.

Heluz Rapid – bednicí věncovka určená ke snadnému obezdívání železobetonových věnců a stropních konstrukcí. Tepelný odpor je 1,24 m2.K/W

Společnost Saint Gobain Construction Products CZ představí technologie pro větrání, vytápění i chlazení domu a nabídne také poradenství energetických specialistů. K významným vystavovatelům patří i společnost PERI jako specialista na bednění, lešení a další služby pro stavebnictví. Kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací představí společnost ThermWet. S širokou nabídkou oken a dveří na veletrh přichází firmy jako Pražák, FenStar nebo Termolux. K tradičním vystavovatelům patří firma Tepelná čerpadla Mach a chystá se i společná expozice slovenských firem organizovaná Slovenskou obchodní a průmyslovou komorou.

Souběžně konaný veletrh Dřevo a stavby Brno zdůrazní potenciál dřevostaveb a osloví zájemce o domy na klíč. Návštěvníci zde získají informace o správných technických parametrech i dílčích krocích potřebných k realizaci vysněného bydlení. Vystavují společnosti jako RD Rýmařov, Vesper Frames, Domy D.N.E.S., Atrium, ALLSTAV CZ, Moravské dřevostavby, HK-Dřevstav, Profi-Gips, Dřevo-House, Netion, Evo House a další. Velkou výhodou obou veletrhů je široká nabídka odborného poradenství, které je poskytováno bezplatně, ale stavebníkům může ve výsledku ušetřit velké částky. Kdo chce stavět, může si přijít pro radu třeba na stánek Centra pasivního domu nebo Asociace dodavatelů montovaných domů. Širokou škálu poradenských služeb nabídne ČKAIT – Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Nejaktuálnější informace o datačních programech Nová zelená úsporám a možnostech jejich čerpání návštěvníci získají na stánku Státního fondu životního prostředí ČR.

SVĚTOVÁ PREMIÉRA

Novinkou na stánku jsou stmívatelné dveře, na které mají licencovanou smlouvu a prochází zrovna patentem. Reagují na kontakt, takže se dveře při zavření nebo otevření zmléční nebo zčiří. Fungují jednak na mechanický pohyb, tak na dálkové ovládání. Většinou se používají do kanceláří a zasedacích místností.

A jak to vše funguje? PDLC neboli stmívatelná fólie je technologická novinka, která pracuje na principu tekutých krystalů. Díky lehkým elektrickým impulsům je možné efektivně měnit viditelnost přes fólii. Dokonce je tato PDLC fólie vhodná pro instalaci i na stará okna, příčky a skla. 

FESTIVAL ARCHITEKTURY 2024

Brněnský veletrh bude opět provázen Festivalem architektury – setkáním profesionálů i zainteresované veřejnosti nad aktuálními otázkami české architektury a stavitelství. Letošní 5. ročník Festivalu architektury potrvá celé čtyři dny a v nepřetržitém proudu přednášek a besed představí nejdůležitější trendy a vize v odvětví. Letos se zaměří na čtyři tematické okruhy. Prvním je digitální prefabrikace staveb, která umožňuje rychlejší, přesnější a ekonomičtější proces výstavby. Přednášky se budou věnovat prefabrikaci staveb z různých materiálů, chybět nebude ani využití 3D tisku nebo ukázky robotických technologií. Dalším okruhem je modernizace budov a domácností s fokusem na udržitelnost a začleňování modro-zelené infrastruktury. Odhalen bude zcela nový koncept stínění parkovišť a veřejných ploch exponovaných sluncem, na kterých dochází během letního období k přehřívání. Projekt TREEVIAN nabídne městům nejen komfortnější veřejná prostranství, ale díky své unikátní konstrukci a fotovoltaické výrobě elektřiny bude i cenným zdrojem obnovitelné energie. Ve spolupráci s Národním centrem stavebnictví 4.0 proběhne také prezentace projektů technických univerzit a studentský hackathon, který bude hledat inovativní přístupy k realizaci bytových domů.

DOMECZECHPLUS

Na Festivalu architektury v Brně se tento týden poprvé představil zájemcům nový tiny house DOMECZECHPLUS od firmy Estetico. Jedná se o objekt vhodný pro rekreaci, vlastní, startovací či seniorské bydlení. Lze jej upravit také na kancelář, pracovnu nebo provozovnu.

TINY HOUSES JAKO RYCHLÁ CESTA K BYDLENÍ

Loňská premiéra výstavy Tiny Houses vzbudila u návštěvníků brněnského výstaviště obrovský zájem a ukázala, že modulární malometrážní bydlení je pro Čechy velmi aktuální téma. Nový stavební zákon navíc počítá se zvýšením maximální výměry drobné stavby ze současných 25 m2 až na 40 m2 zastavěné plochy. Protožeu drobných staveb není potřeba vyřizovat stavební povolení, představují tyto modulové domky administrativně nejjednodušší a nejrychlejší cestu k novému bydlení.

Na rozdíl od původního objektu DOMECZECH nabízí DOMECZECHPLUS více prostoru na 21 m2, větší prosklení, světlý a prostorný interiér. K vytvoření většího objektu nás přiměla poptávka trhu a také touha po růstu a novém prostoru. Stačí totiž rozšířit rozměry o metr na jedné straně a půl metru na druhé, a rázem se zvětší plocha třeba o 50 procent,“ popsal manažer projektu Roman Kuchyňka. Rozměry nového objektu jsou 7 x 3 x 3,2 metru.

Přibyla další okna a prosklení, což objekt prosvětlilo. „Uvnitř je z hlediska místa DOMECZECHPLUS komfortnější. Přibyly úložné prostory i celkově místo pro život,“ doplnil Roman Kuchyňka. Sedlová střecha a elegantní fasáda jsou základními předpoklady pro vkusné umístění na jakémkoli místě. Promyšlená konstrukce a materiálová skladba zajišťují nízké provozní náklady.

DOMECZECHPLUS i jeho menší varianta DOMECZECH obstojí v nejrůznějších teplotních extrémech. Vytápění a chlazení zajišťuje kvalitní, optimálně dimenzovaná klimatizace. Energetická třída je B+. Jde o hotový produkt s připravenými přípojnými body. Umožní jednoduchou instalaci a napojení na dostupné sítě. Je připravený k plnohodnotnému využívání během několik hodin po dovezení na místo.

Standardní dodací doba je dva až tři měsíce od objednání. „Zájemci o DOMECZECH i DOMECZECHPLUS se dělí na dvě podobně početné skupiny. Jsou to lidé, kteří si ho pořizují jako rekreační objekt nebo třeba seniorské bydlení a pak provozovatelé ubytovacích zařízení,“ řekl Roman Kuchyňka.

DALŠÍ MINIDOMKY

Na výstavě si návštěvníci prohlédnou více než deset reálných minidomků. Novinkou bude třeba Baraczek Senior – dostupný koncept modulárního bezbariérového bydlení pro seniory, který lze realizovat do 45 dnů od objednání. Nízkoenergetická dřevostavba Brescher od českého výrobce HT Wood zase předvede, jak na malém prostoru spojit udržitelnost s luxusem chytré domácnosti. Nabídka je opravdu široká a sahá od modulárních dřevěných domků Hutchhouse až po designové zahradní domečky pro děti, které představí česká firma Domky Srdcem.

A pozor, letos dojde i na saunování! Tiny Houses má nově podtitul „výstava modulů pro bydlení, rekreaci a saunování“ a představí také originální designové sauny. Své know-how v oblasti otužování a saunování budou vystavovatelé prezentovat i formou přednášky na hlavním pódiu. Svůj zážitek z nabitého programu si lze ještě zlepšit bezplatnou návštěvou horké sauny, a to od čtvrtka 13 hodin do soboty před pavilonem V.

MALOMETRÁŽNÍ BYDLENÍ

Zájemci o malometrážní bydlení si mohou prohlédnout nejen modulární domky, ale také čtyři ukázkově zařízené miniinteriéry. Designérka Iva Bastlová navíc návštěvníky provede byty během komentované prohlídky.

ZAHRADA JAKO INSPIRACE

Každé roční období je na zahradě kouzelné jiným způsobem a na Stavebním veletrhu Brno můžete zažít něco, co nikde jinde ne: všechna čtyři období najednou! Ve spolupráci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a výrobce betonových prvků Prefa Brno zde vzniknou čtyři dokonalá aranžmá zahrad inspirovaných čtyřmi ročními obdobími. Tento zážitek si jistě nenechají ujít obdivovatelé zahradního designu, ale ani ostatní návštěvníci veletrhu.

STUDENTSKÉ A UČŇOVSKÉ SOUTĚŽE

Veletrhy budou opět příležitostí pro mladou generaci, která zde předvede svou kreativitu i řemeslný um. V rámci akce Mistři všedních dnů ve čtvrtek 25. dubna vyvrcholila celostátní kola soutěží odborných dovedností hned v sedmi oborech: klempíř, pokrývač, tesař, kominík, zedník, čalouník a plynař. Uskuteční se také již 26. ročník soutěže Učeň instalatér 2024.

Nejschopnější žáci nejen z České republiky předvedou ve finálovém klání to nejlepší ze svých řemesel. Zapojí moderní nástroje a postupy, ukážou, jak mají šikovné ruce i jak dokážou přemýšlet. Smyslem všech soutěží je propagovat řemesla a zviditelnit dovednosti mladých řemeslníků i kvalitní práci odborných škol.

PODPOŘÍ STAVEBNÍ ZÁKON DIGITALIZACI NEBO DIGITALIZACE STAVEBNÍ ZÁKON?

Zahajovací konference stavebního veletrhu, s podtitulem RESTART ČESKÉHO STAVEBNICTVÍ, proběhla v Rotundě pavilonu A brněnského výstaviště.  Součástí programu byla diskuze členů vlády a předních představitelů veřejného sektoru s odborníky z praxe o přípravě digitalizace v sektoru stavebnictví. Digitalizace by se měla stát nástrojem pro zefektivnění stavebního řízení tak, aby bylo rychlejší, méně chybové a administrativně jednodušší pro žadatele i úředníky. Zároveň je potřeba, aby byly veškeré informace snadno dohledatelné pomocí moderních technologií.

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým a složitým administrativním postupům, což brzdilo realizaci stavebních projektů. Nová verze by měla stavebním společnostem pomoci zrychlit získaní stavebních povoleni a celkový průběh výstavby díky zjednodušeným a efektivním procesům. Pouze 2 % oslovených ředitelů stavebních firem očekává výrazné zrychleni stavebních řízení po změnách v zákoně, zatímco 37 % dotázaných je k novinkám opatrně optimistických a většina (61 %) je skeptická. Je pravděpodobné, že se zákon po uvedení do praxe bude ještě dále měnit a upravovat tak, aby lépe naplnil svůj účel a očekávané změny byly skutečně v praxi znatelné.

Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2024 zpracované analytickou společností CEEC Research.

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: Nástup digitalizace stavebního řízení je v současné době horké téma a je spojené s velkým očekáváním ze strany stavebních společností. Velká část ředitelů stavebních podniků spojuje přicházející digitalizaci spíše s negativními myšlenkami o její funkčnosti. Tento nástroj je však logickým krokem v postupující době a je potřeba jej spustit stůj co stůj. Má za cíl procesy stavařům zlehčit, urychlit. Jestli se tomu tak stane, ukáže čas.“

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš je přesvědčený, že „dlouhodobě slabou stránkou digitalizace v České republice je dezorganizace a technologická rozdrobenost na všech úrovních (stát, kraj, obec). Problém to je při jakékoliv změně a integraci informačních systémů. Každá velká změna s sebou vždy nese i určitou dávku skepse a počáteční obtíže. Děláme vše potřebné pro to, aby veřejná správa připravena byla. Bohužel není v možnostech žádného ministerstva zajistit, aby byl každý úředník v území připravený na změnu legislativy a přechod na digitální stavební řízení stoprocentně.“

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří Tesař, k tématu říká:„Digitalizace je obecný trend a její využití ve stavebním řízení je spíše otázkou KDY než otázkou ANO či NE. Myslím, že vývoj bude stejný jako např. u stavění v systému BIM. Máme s ním už značné zkušenosti ze zahraničí, u nás zatím tak široké využití není. I to je ale spíš jen otázkou času.“

„Vycházejme z toho, že cílem stavebního řízení je stavbu povolit, nikoli zakázat,“ zahájil na konferenci svou prezentaci ministr Ivan Bartoš a detailně představil konkrétní podobu přicházející digitalizace stavebního řízení. Na konferenci demonstroval systém v obrazové podobě a seznámil přítomné s náklady na jeho přípravu. Zástupci samospráv měst a obcí prezentaci soustředěně sledovali a jejich reakce byli vesměs pozitivní. Členové oborových organizací jako SPS a ČKAIT byli příjemně překvapeni, jak je systém jednoduchý a efektivní a považují ho za připravený. Na jeho zavedení do praxe si ale odborníci počkají do 1.7., kdy vstoupí v platnost a věří, že se jejich současné obavy po tomto datu rozptýlí úplně. Celkově lze říci že odborná obec představený systém přijala s pozitivními reakcemi.

Údaje vycházejí z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2024 zpracované analytickou společností CEEC Research, která je v plném znění zveřejněna na www.ceec.eu.

-jik-

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*