Ekonomika

Skupina Metrostav se úspěšně rozvíjí a dále posiluje svou pozici

Skupina Metrostav je sdružení společností s dlouholetou a úspěšnou historií ve všech oborech stavebnictví, za kterou stojí především práce našich lidí. Jsme vyhledávaným a stabilním zaměstnavatelem, který drží slovo, říká LADISLAV PROFOTA, personální ředitel společnosti Metrostav a.s. a JANA KOŘÍNKOVÁ, zástupkyně personálního ředitele.

Ladislav Profota, personální ředitel společnosti Metrostav a.s. a Jana Kořínková, zástupkyně personálního ředitele přebírají cenu za druhé místo v anketě Zaměstnavatel roku 2024

+ Jak se daří v poslední době skupině Metrostav?

Ladislav Profota: Skupina Metrostav se úspěšně rozvíjí a dále posiluje svou pozici. Daří se nám dosahovat velmi dobrých výsledků, i díky úspěšné obchodní aktivitě našich dceřiných společností. Jsme rádi, že privátní investoři i veřejní zadavatelé oceňují, že projekty umíme dotáhnout do konce a že držíme slovo. Stavíme na lidech, na přátelské atmosféře, sounáležitosti a týmovém duchu. Vidíme před sebou velké příležitosti a šance našeho uplatnění, proto do budoucna hledíme s optimismem.

Jana Kořínková: Daří se nám i v oblasti personálu. Za poslední rok jsme v rámci Skupiny Metrostav narostli více než o 400 zaměstnanců, blížíme se tedy celkovému počtu 6500 zaměstnanců. Zejména šlo o nové kolegy a kolegyně na českém trhu pro projekty jak v dopravním, tak pozemním stavitelství a také o nárůst zaměstnanců ve Skandinávii.

+ Jaké vás čekají na poli HR výzvy?

Jana Kořínková: Jeden z důležitých cílů pro nejbližší období je transformace náborových aktivit. Potřebujeme se posunout od tradičního náboru více směrem k budování komunity potenciálních spolupracovníků a odborníků v jednotlivých stavebních oblastech. Pozorně sledujeme i vývoj na poli umělé inteligence a možnosti jejího využívání v náboru a péči o kandidáty. Myslím, že AI náboráře v nejbližších letech nenahradí, ale mohla by jim pomoci řadu činností zjednodušit, pomoci s předvýběrem, udržováním talent poolů apod. Zatím to jsou takové opatrné pokusy, ale věřím, že v této oblasti budeme svědky velkého pokroku.

Ladislav Profota: Digitalizace je pro obor velkým tématem, HR nevyjímaje. V tomto roce dokončíme skupinový projekt digitalizace personální agendy včetně oběhu dokumentů a jejich elektronického podepisování. Věnujeme se i pokročilé analytice personálních dat a zmiňované adopci AI. Dnes jsou IT technologie dostupné všem firmám, konkurenční výhodu budou mít ale ty, které si je lépe a rychleji osvojí.  Dlouhodobě investujeme nemalé prostředky do odborného vzdělávání, nyní zesilujeme akcent na digitální dovednosti.

+ Jak se vám daří doplňovat a plánovat personál?

Jana Kořínková: Tradičně sázíme na výchovu vlastního personálu, tj. hodně spolupracujeme se školami a dáváme prostor k rozvoji začínajícím stavařům a stavařkám. Před dvěma roky jsme rozjeli projekt m.zone, který pod sebe sdružuje všechny aktivity, které děláme pro studenty vysokých škol, a máme z něj radost.

Samozřejmě také doplňujeme naše stavy už zkušenými odborníky, kteří přináší své know-how z jiných firem a mohou nám tak rozšířit obzory.

Nově se více orientujeme i na nábor kolegů z jiných technických oborů, zejména elektrotechniky a strojírenství, které potřebujeme zejména v souvislosti s naším zaměřením na oblast energetiky.

Ladislav Profota: Skupina Metrostav je velkým stabilním zaměstnavatelem s mnoha příležitostmi pracovního uplatnění. Díky tomu jsme v náboru úspěšnější než jiní a daří se nám personálně posilovat. Na druhou stranu dlouhodobě čelíme rekordně nízké nezaměstnanosti, klesajícím počtům učňů řemeslných oborů, žáků stavebních průmyslovek, i absolventů technických vysokých škol. Byť se angažujeme přes řadu platforem, pracovních skupin, tripartit apod.  v zájmu celého oboru, stát ale přešlapuje na místě. Ne zakázky, ale pracovní síla se stane úzkým místem podnikání ve stavebnictví. Proto bude nábor i v budoucnu velmi náročnou a kritickou disciplínou.

+ Jak argumentujete, když chcete získat do firmy nové pracovníky?

Ladislav Profota: Metrostav je synonymem stability a špičkové odbornosti. V Metrostavu se noví pracovníci mohou těšit na podporu v jejich profesním růstu a na příležitost stát se součástí týmu, který je na čele inovací ve stavebnictví. Patříme mezi oceňované zaměstnavatele očima studentů, mladých absolventů i odborné veřejnosti. Záleží nám na každém novém kolegovi, proto vždy věnuje čas jeho adaptaci a zaučení. Umíme ocenit dobrou práci a nabízíme konkurenceschopnou odměnu.

Jana Kořínková: V Metrostavu vnímám silnou odpovědnost ke kontinuitě. Jsme hrdá česká společnost a záleží nám na tom, aby stavařské umění bylo zachováno dál. Předávání zkušeností z generace na generaci je v naší firemní DNA. Mladí to naštěstí vidí stejně, Metrostav je tradičně vnímaný jako firma, ve které je možné se učit od těch nejlepších.

+ Nejde pouze o to získat budoucí loajální zaměstnance, ale udržet si ty stávající. Co proto děláte, aby neutekli ke konkurenci nebo úplně ze stavebnictví?

Ladislav Profota: Pokud fungují korektní vztahy na pracovišti, panuje pocit sounáležitosti k firmě a vědomí, že firma si svých zaměstnanců váží, nemají naše kolegyně a kolegové důvod měnit své pracovní prostředí. Naopak jsou oni sami kotvami a oporami pro své spolupracovníky.

Jana Kořínková: Z většiny průzkumů, které mezi zaměstnanci děláme, plyne, že nejvíce tu naše lidi drží lidé – tj. dobře fungující týmy, ve kterých se naši kolegové a kolegyně cítí dobře. Na dalším místě je pak smysluplná stabilní práce, při které se mohou seberealizovat. A teprve potom následují další věci, jako jsou benefity apod.
Ze strany HR se snažíme poskytovat zaměstnancům co nejlepší péči, pomáhat jim, když potřebují naši podporu, nabízet kvalitní rozvoj přizpůsobený jejich individuálním potřebám, zkrátka se o ně zajímat jako o jednotlivce a dávat jim najevo, že jsme rádi, že je tu máme. Protože to je fakt – bez nich by Metrostav fungovat nemohl.

+ Chcete nakonec vypíchnout to nejdůležitější?

Ladislav Profota: Pokusil bych se to vyjádřit v přehledných heslech:

  • Jsme silní a věříme si i do budoucna.
  • Chystáme se vedle klasických staveb na Dukovany/energetiku.
  • Daří se nám v ČR.
  • Daří se nám na severu Evropy.
  • Nabíráme a nabírat budeme.
  • Realizujeme největší projekty s největšími profíky.
  • Spoléháme na týmovou práci a vychováváme nové generace schopných stavitelů.
  • Inovujeme – jak ve výrobě, tak v technologiích/digitalizaci.
  • Dbáme na ESG.

Jana Kořínková: Ještě bych k tomu dodala, že lidi si nejraději na řídící pozice vychováváme sami, jen občas je hledáme zvenku. Velký důraz klademe na snahu o zjednodušení procesů použitím digitalizace. Nebojíme se umělé inteligence a vidíme v ní především pomocníka. Naším cílem je udržet si kvalitní zaměstnance.

BOX 1

Naše hodnoty

+ Jsme srdcaři.

+ Naše týmy drží při sobě. Často spolu pracujeme roky, věříme si a spoléháme jeden na druhého.

+ Máme rádi nové stavební technologie, inovujeme, vymýšlíme a zkoušíme nové postupy.

+ Zakládáme si na odbornosti a umíme ocenit chytrá technická řešení a kvalitní řemeslné provedení.

+ Jsme spíš konzervativní společnost, ctíme tradiční hodnoty a dodržujeme pravidla. Naše firemní i žité hodnoty jsou profesionalita, spolehlivost a důvěryhodnost.

BOX 2

Věděli jste, že…

• Okolo 50 našich zaměstnanců je každý rok zařazeno do programu talent managementu, sloužícího k rozvoji talentovaných zaměstnanců?

•  Ačkoli byla společnost Metrostav založena kvůli výstavbě pražského metra, působí nyní ve všech segmentech stavební výroby?

• Zhruba 90 studentů vysokých škol u nás aktuálně pracuje na dlouhodobých stážích a praxích?

• Téměř 38 procent zaměstnanců naší společnosti má vysokoškolské vzdělání?

-jik-

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*