Ekonomika, Technologie

Protipožární bezpečnost budov prodražuje stavbu

Průmyslové nebo komerční novostavby se v letošním roce musí vypořádat s vyššími nároky na zabezpečení elektroinstalačních systémů proti požárům. Nařizuje to úprava technické normy o požární bezpečnosti staveb (ČSN 730848). Podle společnosti COBAP, předního českého dodavatele a správce komplexních řešení v oblasti technického zařízení budov, mají tyto změny v letošním roce také dopad na stavební náklady. Vzhledem k vyšším požadavkům na zabezpečení elektroinstalací se celková cena výstavby může prodražit v řádu několika procent.

„Jen samotná elektroinstalace se podílí na celkovém rozpočtu staveb přibližně kolem deseti procent. Vyšší náklady do jejího pořízení, projektování a montáže mohou znamenat nezanedbatelnou částku. Zejména u velkých průmyslových či komerčních budov s investicemi ve stovkách milionů korun se může celková cena objektu navýšit až o nižší desítky milionů,“ říká Zdeněk Tůma spolumajitel a jednatel společnosti COBAP.

Změny mají odrážet nové trendy a technologie v oblasti elektroinstalací, včetně kabelových rozvodů, jejichž cílem je zvýšení ochrany života a zdraví a majetku před požáry. Jak vyplývá i z údajů Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR), v loňském roce došlo v Česku k požárům ve více než čtyři sta výrobních a průmyslových halách. Jen v těchto případech přesáhla finanční škoda 2,6 miliardy korun a tvořila bezmála polovinu (45 %) ze všech škod způsobených požáry. „Přitom technická závada na elektroinstalaci je z hlediska četnosti v příčinách vzniku požárů bohatě zastoupená,“ doplňuje Klára Ochmanová z generálního ředitelství HZS ČR.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*