Ekonomika

Proč přejít po odstávce starého kotle na vytápění LPG

Na výměnu starého ekologicky nevyhovujícího kotle zbývá poslední půlrok. S financováním mohou pomoci nejen dotace od státu. Přestože se dotační podpora již netýká plynových kotlů, zájem o tento zdroj energie přetrvává. V případě přechodu na vytápění čistým propanem lze navíc čerpat „dotaci“ od dodavatele LPG. Ta může letos v souhrnu pokrýt i polovinu pořizovacích nákladů.

Plynové vytápění již není podporováno z příslušných dotačních programů. A to i navzdory tomu, že pro mnoho starších energeticky náročnějších budov představuje plyn optimální řešení. Podle odborníků nicméně v souvislosti s povinnou odstávkou starých kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy mnohé domácnosti na plynové vytápění tak jako tak přejdou. Například společnost Thermona po předchozím poklesu prodejů způsobeném obavami o budoucnost plynu loni evidovala naopak zvýšený odbyt.

Nejde přitom jen o zemní plyn, potenciál má také LPG, resp. kapalný propan. Jeho výhodou je nezávislost na distribuční síti, protože je skladován v zásobníku poblíž vytápěného objektu. To ho předurčuje zejména pro odlehlejší regiony, kam nevedou rozvody zemního plynu. I v souvislosti s energetickou krizí ale v posledních letech našel uplatnění u širšího spektra zákazníků, protože si díky nezávislosti na Rusku udržel stabilní cenu. Průměrná cena pro domácnosti se během loňského roku pohybovala okolo 2,40 Kč/kWh, včetně DPH, dopravy a distribučních poplatků.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*