Ekonomika, Technologie

Nová vlna úspor energie s dotačním programem pro stínící techniku

Nezastíněné okno propustí do interiéru až 88 % slunečního záření. To vede k tomu, že se místnosti v létě přehřívají. V zimě se naopak nezastíněná okna mohou stát zdrojem úniku tepla z domu. Vnitřní stínění, jako jsou například látkové rolety či žaluzie, vytvářejí příjemné prostředí a pomáhají obyvatelům regulovat svit slunečních paprsků i chránit soukromí před zrakem kolemjdoucích či sousedů. Pokud jde ovšem o energetické úspory, hraje prim předokenní stínicí technika, díky které ušetříte v létě za klimatizaci a v zimě zase za topení. Exteriérové žaluzie jsou dokonce třikrát účinnější než veškeré clony umístěné v interiéru! Ideální je proto kombinovat exteriérové stínění s interiérovým. Investice do kvalitní stínicí techniky se v dlouhodobém horizontu vyplatí. Je ale důležité zvolit správný typ stínění a také jej efektivně využívat.


JAKÉ VENKOVNÍ ŽALUZIE NEBO ROLETY VYBRAT?
V zásadě lze exteriérové stínění rozdělit do dvou typů: venkovní žaluzie a venkovní rolety. Žaluzie mají výhodu, že u nich lze dosáhnout plynulé regulace světla díky naklápění lamel. „Například exteriérová žaluzie Zetta 90 je vhodná k zastínění větších ploch, neboť lamely o šíři devět centimetrů ve tvaru písmene ‚zet‘ působí opticky větším dojmem. Hodí se zejména do rodinných domů a administrativních budov,“ říká Jakub Vaněk, marketingový ředitel společnosti ISOTRA, a dodává: „Majitele bytů zase láká svým ladným vzhledem žaluzie Setta. Lamely ve tvaru písmene ‚S‘ vytvářejí v zavřeném stavu účelnou a elegantní celistvou plochu. Její termoregulační efekt zvyšuje guma vlisovaná po celé délce lamely. Hliníkové vodící lišty zajišťují stabilitu ve větru, odolají dešti, mrazu, ale i velkým kroupám, tím chrání okno před poškozením. Jsou také podpůrným prvkem pro zabezpečení domu proti vloupání. Nezanedbatelné je snižování hladiny venkovního hluku a ochrana soukromí.“
Dokonalé zastínění poskytují venkovní rolety, které místnost perfektně zatemní. Hodí se proto například do ložnic. Kromě stínění dokážou také snížit úroveň hluku zvenčí, a to až o 7 dB. Další možností jsou screenové rolety, jejichž hlavní předností je částečná světelná propustnost a variabilita. Přináší stín bez ztráty výhledu ven, a přitom ztěžují pohled zvenčí do interiérů, takže zachovávají soukromí. Screenové rolety vytvářejí v interiéru optimální tepelné podmínky a jsou vynikajícím doplňkem konceptu pasivních staveb.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*