Ekonomika

Jak se budou vyvíjet letošní ceny bydlení

Ceny bydlení jsou velkým tématem uplynulého roku a nejen jeho. Hovoří se o dvojnásobném růstu za posledních 5 let, či trojnásobném růstu oproti cenám před 10 roky. Kam se ceny vydají v roce 2024 u vlastního bydlení a podnájmů? Jaké budou sazby hypoték, které jsou jedním ze zásadních hybatelů trhu s bydlením?

Ceny vlastního bydlení v průběhu roku 2023 poklesly, nejvíce však už začátkem roku 2022. „V lednu 2023 se starší byty v Praze prodávaly za ceny srovnatelné s lednem 2022,“ přibližuje cenový vývoj Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz. Cenový pokles pak postupně zpomaloval. „Sledovali jsme ceny starších bytů na kvartální bázi, a zatímco začátkem roku ceny klesaly napříč republikou mezi 4-7 procenty, v dubnu už pouze mezi 2-4 procenty,“ uvedl Lumír Kunz. V létě 2023 a stejně tak na podzim už dle analýzy společnost FérMakléři.cz ceny starší bytů stagnovaly až rostly o 1-2 procenta.

„Pro rok 2024 očekáváme podobný vývoj jako ve druhé polovině roku 2023. Ceny budou pravděpodobně stagnovat nebo mírně růst v řádech jednotek procent,“ myslí si Lumír Kunz. „Plošné zlevňování už neočekáváme. Nevylučujeme však, že některá krajská města ještě nepatrnou korekci cen zažijí,“ doplnit Lumír Kunz k analýze pohybu cen v krajských městem napříč republikou, kde jediným městem, kde šly ceny na podzim 2023 ještě dolů, bylo Ústí nad Labem.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*