Ekonomika

Hospodaření s vodou na zahradě i ve městě

Ve světle rostoucích ekologických výzev je důležité přijmout opatření k efektivnímu využití vody. Existuje již velká řada zařízení, postupů a technik, které podporují udržitelnost a správné hospodaření s vodu nejen v jednotlivých domácnostech, ale i jejich zahradách a dokonce i veřejných prostorech, a vytváří tak prostředí, které je nejen šetrné k vodě, ale zároveň esteticky příjemné a udržitelné.

V první řadě se vyplatí sběr a zadržování dešťové vody. Lze ji využít na zavlažování zahrady a tak snížit zátěž na vodní zdroje, což mimo jiné sníží také účet za vodu. Vzhledem k tomu, že dešťová voda neobsahuje fluorid či chlór, které najdete v již upravené pitné vodě, můžete tak zlepšit zdraví půdy a vitalitu rostlin na vaší zahradě. Nejjednodušším způsobem jsou nadzemní nádrže, které lze umístit přímo pod okap. Výhodou je jejich snadná instalace, navíc nevyžadují složité úpravy terénu. Na druhou stranu jsou pouze k využití na zahradě. V případě, že uživatelé vyžadují více objemové nádrže a využití dešťové vody v domácnosti, například ke splachování toalety či k praní, vyplatí se spíše podzemní sběrné nádrže. Ty jsou však složitější na instalaci, vyžadují totiž větší stavební úpravy a je potřeba je připojit na samostatný vodovodní rozvod.

Dalším krokem může být udržení vlhkosti v půdě. Za tímto účelem se vyplatí vyzkoušet „staré dobré“ mulčování. Správně aplikovaný mulč udrží potřebnou vlhkost a zabrání růstu plevele. Nejčastěji se k tomu využívá například posečená tráva, plevel, listí, kůra či jiný biologický odpad. Tím, že se tato hmota nechá ležet na pozemku a zetlí, bude působit jako hnojivo, které zároveň udrží vláhu.

Chcete-li na svých zahradách vytvořit za pomoci dlažby elegantní zpevněnou plochu, ale stále zachovat dotek přírody, pak jsou skvělým kompromisem mezi tradiční betonovou dlažbou a zatravněnou plochou takzvané vegetační dlažby. Díky velké spáře mezi dlaždicemi umožní vegetační dlažba dokonalý odvod dešťové vody do podkladových vrstev i prorůstání pěstovaného travního porostu.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*