Ekonomika

Firmy se zbavují počítačových expertů

Český pracovní trh v informačních technologiích by podle odhadů mohl pojmout kolem tří set tisíc lidí. Poptávka po počítačových odbornících stále převyšuje nabídku, přesto některé firmy „ajťáky“ propouštějí. Proč a kdo by se měl o svou práci nejvíce obávat?

Pandemie koronaviru otočila pracovní trh na ruby. Jednou z nejžádanějších profesí se v roce 2020 stali počítačoví experti. Tehdy jich firmy nabíraly desetitisíce. Některé se ale počítačových expertů nyní začínají zbavovat.

„Některé firmy zjistily, že mají více IT zaměstnanců, než aktuálně potřebují, a celosvětová vlna propouštění se projevila i na místním trhu práce. V poslední době se firmy více zaměřují na zvýšení produktivity, například využitím umělé inteligence. Důvody propouštění mohou zahrnovat změny v IT strategii, restrukturalizaci a přehodnocení potřeb pracovní síly v reakci na měnící se tržní podmínky. I přes aktuální ochlazení pracovního trhu stále chybí desetitisíce počítačových expertů. A i když nyní pozorujeme zvýšenou dostupnost pracovních sil na trhu a některé firmy propouštějí nebo omezují nábor, je pravděpodobné, že se situace opět změní, nebude to ale hned. V následujících měsících očekáváme, že vlna propouštění v IT bude pokračovat,“ uvedla Denisa Janatová, ředitelka společnosti smitio.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*