Ekonomika

Facility Managementu s metodou BIM ukazuje přednosti hlavně během užívání

Životní cyklus stavby počítáme v desítkách let nebo i staletích. Přitom jeho nejdelší část – užívání stavby – máme někdy trochu tendenci přehlížet. Přitom je zcela zjevné, že pokud chceme zvýšit efektivitu a snížit náklady, musíme se zaměřit právě sem. Metoda BIM přináší zvýšení efektivity ve všech fázích životního cyklu, a právě při správě, údržbě a užívání staveb jsou tyto přínosy nejvýraznější. I proto přináší digitalizace výrazné zvýšení důrazu na oblast Facility Managementu a využívání informací z Informačního modelu stavby (IMS).

Digitální transformace probíhající napříč jednotlivými průmyslovými sektory přináší zejména zvýšený tlak na efektivitu a možnost rozhodování se na základě dat a z nich získaných informací, nikoli odhadů. Stavebnictví v tomto směru není výjimkou. Využívání metody BIM není (nebo nemělo by) být cílem, metoda BIM je jenom jedním z prostředků, jak zvládnout nástup digitálního věku. Věku, kde nebude prostor pro plýtvání a neefektivitu. Přenesení informací o stavbě do digitálního prostředí nám dává řadu možností, jak s nimi efektivněji pracovat a tím také zvýšit celkovou efektivitu v průběhu celého životního cyklu stavby. Opakuje se to snad při všech příležitostech, ale přesto v souvislosti s vyžíváním metody BIM panuje stále ve veřejnosti, dokonce i té odborné, celá řada mýtů.

Dokonce i v roce 2024 se můžeme stále setkávat s pojetím, že metoda BIM se týká výhradně fází přípravy a navrhování stavby. Ale to je zásadní omyl. Životní cyklus stavby je mnohem delší a první informace o stavbě vznikají již v době prvotního stavebního záměru, v okamžiku, kdy se začne vůbec uvažovat o tom, že nějaká stavba vznikne. Už v této fázi se tedy rodí zárodek tak zvaného Informačního modelu stavby (IMS). Ten se v průběhu celého životního cyklu postupně rozšiřuje. Podtrhněme zde slovo „celého“. Životní cyklus stavby totiž netrvá jednotky let jako její přípravná fáze, ale může klidně přesáhnout i jedno století. Vždyť životnost staveb bývá kolem sedmdesáti i více let. Samotná fáze provádění stavby, tedy část životního cyklu, během níž stavba vzniká přitom zabírá jen jednotky let. Potom ale stavbu desítky let užíváme.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*