Ekonomika

EIT InnoEnergy a Demeter spouštějí Evropský surovinový fond

EIT InnoEnergy,  přední inovační motor v oblasti udržitelné energetiky, a Demeter Investment Managers, významná evropská společnost soukromého a rizikového kapitálu, dnes oznámily spuštění fondu zaměřeného na rozvoj udržitelného a rozmanitého dodavatelského řetězce surovin pro výrobu baterií v Evropě.

Strategický fond EBA pro bateriové materiály (EBA Materials Fund) s cílovou částkou 500 milionů eur navazuje na úspěch Evropské bateriové aliance (EBA250) v jejím poslání vytvořit udržitelný evropský bateriový průmysl. Fond vzniká v době prudce rostoucí poptávky po bateriích v Evropě, která odhaluje značné mezery v předchozích fázích (těžba, zpracování) dodavatelského řetězce bateriových materiálů v EU. V souladu s požadavky zákona EU o kritických surovinách (CRMA) na snížení přílišné závislosti EU na zahraničních dodávkách je cílem fondu posílit domácí kapacity strategických bateriových materiálů, jako je lithium, nikl, kobalt, mangan a grafit.

Diego Pavia, generální ředitel společnosti EIT InnoEnergy, řekl: „Abychom zajistili prosperující a odolný evropský bateriový průmysl, musíme zintenzivnit naše úsilí v oblasti domácí výroby bateriových surovin. Je sice povzbudivé vidět rostoucí seznam ambiciózních iniciativ a finančních pobídek ze strany veřejných i soukromých subjektů, ale jejich zaměření je obvykle na rozvinuté projekty („Post-Final Investment Decision“). Tyto iniciativy však potřebují tok transakcí s projekty bez rizika, a proto se musíme zaměřit také na projekty v rané fázi výroby (scoping, PFS a DFS), které se zavázaly k udržitelnému, sledovatelnému a transparentnímu dodavatelskému řetězci bateriových materiálů – a to je přesně to, co EBA Materials Fund zajistí.“

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*