Ekonomika

Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

Stavba domu je jako skládačka. Vše musí perfektně zapadnout, aby stavba co nejlépe fungovala, od stability konstrukce až po ekonomiku bydlení. Je důležité neuvažovat nad kroky zvlášť, ale celistvě. Investoři často staví svůj dům pouze jednou v životě, a tak snadno na některé kroky zapomenou či si neuvědomí jejich návaznost. Od toho jsou tu potom služby architektů a projektantů, kteří jim pomohou mít vše pohromadě a vyvarovat se chybám. Významnou roli hraje také výběr stavebního materiálu, který musí korespondovat s typem domu.

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o komplexní záležitost, kdy se všechny části vzájemně ovlivňují a zapadají do sebe. Investor staví dům s jasným cílem, vizí a pokud jí chce dosáhnout, je třeba brát v potaz mnoho faktorů,” říká architekt Tomáš Dvořák.Na dům se tak dá nahlížet jako na ekosystém, kde musí být veškeré prvky provázané.

To ale není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.  Investor zpravidla staví dům jen jednou v životě a neví, co vše je třeba pohlídat. Měl by si tak na stavbě dát záležet a místo šetření penězi, kde se dá, jít spíše cestou, která mu zajistí minimum chyb a problémů v budoucnu. Jako první by si však měl uvědomit co od svého domu očekává. „Již od začátku je na místě mít promyšlený standard domu a konstrukční systém. Tedy například zda je záměrem pasivní dům a má být řešen z cihelného stěnového systému. Tomuto zadání pak bude odpovídat ucelený návrh včetně orientace oken na světové strany, kompaktní hmota domu, ale také řešení skladeb a podrobností,” říká Jan Pala z architektonického studia +arch.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*