Ekonomika

Dotační programy na úsporu energií nabírají na podzim nový vítr

S dotačními programy cílícími na úsporu energií se v poslední době doslova roztrhl pytel. V září startuje příjem žádostí pro rodinné i bytové domy v rámci Nové zelené úsporám i zcela nového programu Oprav dům po babičce. Stabilně přitom pokračuje Nová zelená úsporám Light určená pro nízkopříjmové domácnosti. Podat žádost a přetvořit si dům dle svých představ je přitom jednodušší, než by se mohlo zdát – své o tom vědí například Dagmar a Jiří, senioři ze severních Čech, kteří si díky dotacím zateplili budovu bývalého statku.

Dotační program Nová zelená úsporám a projekty, které pod něj spadají – Nová zelená úsporám Light a také nový program s názvem Oprav dům po babičce – budí v posledních měsících ve společnosti živé diskuse. Ty pravděpodobně ještě naberou na obrátkách po 19. září, kdy po letní pauze odstartuje příjem žádostí pro bytové domy v rámci klasické NZÚ, a 26. září, kdy se rozběhne program Oprav dům po babičce. Nová zelená úsporám Light zaměřená na nízkopříjmové domácnosti naproti tomu běžela nepřetržitě již od ledna letošního roku.

Dotační programy reagují na vysoké ceny energií i klimatickou krizi. Jejich cílem je přispět českým domácnostem na opatření vedoucí k úsporám energií – primárně na zateplení domu, ale také například na výměnu oken a dveří či instalaci fotovoltaických panelů, tepelných čerpadel či zelených střech. „Dotační programy pod hlavičkou NZÚ jsou velmi populární. Do září letošního roku, tedy za 21 měsíců jejich existence, je využilo celkem 170 tisíc domácností,“ vysvětluje Miloš Hutník, zástupce pro odbornou veřejnost ze společnosti Weber, Saint-Gobain. Ta se zaměřuje mimo jiné na výrobu zateplovacích systémů, které si lidé v rámci dotace často pořizují.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*