Ekonomika

Dotační programy mění podmínky. Máte na ně nárok?

Plánujete se v letošním roce pustit do rekonstrukce starého domu? Pokud se potýkáte s omezeným rozpočtem, můžete k financování naplánovaných opatření využít dotační programy. Nový rok s sebou ovšem přinesl několik změn. Poradíme, za jakých podmínek lze žádat o příspěvek na výměnu oken nebo instalaci rekuperace.

ŠIRŠÍ MOŽNOSTI PRO NÍZKOPŘÍJMOVÉ DOMÁCNOSTI

Zásadních modifikací doznal program Nová zelená úsporám Light, který je určen pro financování stavebních úprav v nízkopříjmových domácnostech. „Dosud bylo podmínkou, že o příspěvek z programu Nová zelená úsporám Light mohly žádat domácnosti, jejíž členové pobírají starobní či invalidní důchod třetího stupně nebo příspěvek na bydlení. Nově mají na dotaci nárok i majitelé domů či bytů, kteří dostávají přídavky na děti, případně pokud je má přiznané osoba ve společné domácnosti,“ upřesňuje Roman Kubálek, obchodní ředitel společnosti VEKRA, největšího českého dodavatele oken a stínění na klíč.

Dotaci lze využít na zateplení fasády, stropu, střechy, podlah, výměnu oken a vchodových dveří nebo instalaci solárního ohřevu vody. Kromě majitelů rodinných domů je dotace nově určena i vlastníkům bytů v bytových domech. „Měnit lze pouze okna a vchodové dveře vedoucí do exteriéru, tedy nikoliv vstupní dveře do bytu. Podmínkou pro získání dotace je, že okna minimálně v 75 procentech ostatních bytů již musí být vyměněna. Žadatelem může být vlastník bytu, spoluvlastník bytového domu s právem užívat byt nebo člen bytového družstva žijící v daném bytě,“ uvádí Roman Kubálek. Čerpat lze příspěvek ve stejné výši jako u rodinných domů, tedy 150 000 Kč. Získat lze 12 000 Kč na jedno okno a 18 000 Kč na vchodové dveře. Pokrýt lze až 100 procent způsobilých výdajů. Částka je navíc vyplácena zálohově.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*