Ekonomika, Infoservis

Dotace Nová zelená úsporám Light opět spuštěna

V polovině ledna se znovu spustil dotační program Nová zelená úsporám Light a program Oprav dům po babičce byl doplněn speciálním výhodným úvěrem. Kdo ve svém domě využije všechna opatření, na která má v rámci těchto programů nárok, může podle propočtů energetických specialistů ze společnosti V-systém elektro ušetřit až 90 % nákladů na energie. U starého rodinného domu to může znamenat roční úsporu blížící se částce 200 tisíc korun ročně. Největší úsporu přináší zateplení stěn domu, následuje zateplení střechy a stropu. Jenom tato dvě opatření můžou snížit spotřebu energií o polovinu.

Ve středu 17. ledna obnovilo Ministerstvo životního prostředí příjem žádostí z program NZÚ Light, který je zaměřen na nízkopříjmové domácnosti. „Alokovány na něj byly další tři miliardy, takže se okruh žadatelů bude moci rozšířit. Kromě lidí pobírajících starobní důchod či invalidní důchod 3. stupně a lidí pobírajících příspěvek na bydlení jde nově i o rodiny pobírající příspěvky na děti a vlastníky bytů, kteří si v jeho rámci budou moci pořídit nová okna či dveře,“ vysvětluje Miloš Hutník ze společnosti Weber, Saint-Gobain, která dodává například zateplovací systémy.

Dotace z programu Oprav dům po babičce, který je určen na komplexnější rekonstrukce starších domů, bude zase možné doplnit výhodným úvěrem u stavebních spořitelen s úrokovou sazbou zhruba o polovinu nižší než u komerčních půjček. „Podání žádosti a vyřízení financí bude možné provést na jednom místě, což proces značně zjednoduší,“ říká odborník z Weberu.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*