Ekonomika

Doosan přináší do ČR nové investice v řádu miliard korun

Jihokorejský Doosan, světový výrobce parních turbín, chytrých strojů a polovodičů, představil dnes v Praze významné investice do české ekonomiky. Zároveň podepsal klíčová memoranda s českými firmami o spolupráci na projektech v tuzemsku i v zahraničí.

Společnost Doosan patří mezi světové výrobce turbín v oblasti jaderné i klasické energetiky. „Jako silný partner firmy Korea Hydro & Nuclear Power přicházíme do České republiky podpořit její aktivity v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Pokud získá tuto pro český i korejský průmysl významnou zakázku, bude turbínu pro sekundární ostrov, jedno z hlavních zařízení jaderné elektrárny, dodávat česká firma Doosan Škoda Power. To výrazně přispěje k naplnění záměrů české vlády k zapojení lokálních firem do dostavby nových jaderných zdrojů,“ uvedl Jeongwon Park, předseda představenstva skupiny Doosan na dnu česko-korejského průmyslového partnerství Doosan Partnership Day.

Kromě toho představil plán Doosan Enerbility přesunout do Plzně klíčová know-how v oblasti výroby vzduchem chlazených generátorů s výkonem do 300 MW a vývoj a výrobu technologií plynových a vodíkových turbín,které pomohou České republice stát se významným evropským hráčem v segmentu výroby bezuhlíkové energie.

„Rozhodli jsme se přenést do České republiky technologii pro výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren i malých modulárních reaktorů tak, aby se český průmysl významně podílel na projektech skupiny Doosan na světových trzích. Zároveň v Plzni plánujeme vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě, které přinese více pracovních míst a zařadí Českou republiku na mapu několika málo výrobců na světě,“ doplnil Seungwoo Sohn, generální ředitel Doosan Enerbility Power Service Business Group.

Jeongwon Park ve svém projevu k více než dvěma stovkám účastníků zdůraznil, že koncern Doosan dlouhodobě udržuje úzkou spolupráci s českou vládou i soukromými společnostmi v oblasti energetiky a strojírenství. „Nebudeme šetřit investicemi ani podporou. Chceme, aby mohl český a korejský průmysl v budoucnu společně růst a vzájemně těžit ze své konkurenceschopnosti a odborných znalostí, které společně uplatníme nejenom na dodávkách v České republice, ale také na globálním trhu,“ doplnil.

Ke stvrzení jeho slov byly podepsány dohody o spolupráci mezi Doosan Enerbility Nuclear Business Group, Doosan Enerbility Power Service Business Group a českými společnostmi Vítkovice, ZAT, Škoda JS a MICO, například na výrobu výměníků tepla nebo pomocných zařízení pro jaderné elektrárny.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*