Ekonomika

Dobré zprávy pro projektové společnosti

Trh projektových prací letos poroste. Podle odhadu projektových firem o 2,8 %. A jejich kapacity jsou nyní vytíženy na 95 %. Ve druhém pololetí letošního roku by se ale měla vytíženost přiblížit maximální hranici, a to až k 98 %. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2024 zpracované analytickou společností CEEC Research.

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Stavební produkce a projektová příprava jsou úzce spojené nádoby. Pokud investoři nebudou vypisovat výběrová řízení, nebude co projektovat. U veřejných investorů v oblasti dopravní infrastruktury v současné době opravdu nemají projektové společnosti nouzi o práci. Rozvoj dálniční sítě a sítě silnic prvních tříd nebyla nikdy vyšší. V těsném závěsu je projektová příprava vysokorychlostních tratí. V oblasti přípravy pozemních staveb je po minulých letech útlumu cítit oživení, a to ať v případě veřejných, tak privátních investorů. Z našich rozhovorů jasně vyplývá, že projektové společnosti v následujících letech nebudou mít nedostatek práce, což je výborná zpráva.“

V minulém roce trh projektových prací stagnoval. Pro tento i příští rok očekávají projektové společnosti zvýšení poptávky po projektových pracích. V privátním sektoru podle průzkumu přibydou investiční záměry zejména v oblasti rozvoje bydleni, což ovlivni zásobu projektových prací v oblasti pozemního stavitelství. U stavitelství inženýrského je stále největším investorem stát, kde také očekáváme další investice, zejména do rozvoje infrastruktury.

„Rok 2024 vnímáme jako rok příležitostí. Na trhu vnímáme právě ve veřejném sektoru vypisování více zajímavých velkých projektů. Počet vypisovaných projektů je ve veřejné sféře větší než v privátním segmentu,“ říká Martin Mlčoch, ředitel společnosti Invin.

A Ivo Luňák, jednatel společnosti Tyros Loading Systems CZ situaci hodnotí takto: „Vnímáme teď v našem segmentu průmyslové výstavby pokles poptávky po klasických logistických centrech. Mnohem více je zájem od investorů o průmyslovou výstavbu továren a jejich rozšíření.“

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*