Ekonomika

Desatero ohrožených zaměstnaneckých benefitů

Vláda navrhuje zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům. Jde podle ní o selektivní daňovou výjimku, kterou uplatňují hlavně větší zaměstnavatelé. U malých firem či živnostníků s malým počtem zaměstnanců jde spíše o výjimky, protože se s tímto benefitem pojí větší administrativa. Některá nepeněžní plnění jsou dnes osvobozena od daně do limitu 20 000 Kč/rok, zatímco jiná (např. sportovní a kulturní akce) jsou zcela osvobozena. Tím se vytváří prostor pro nepeněžní plnění, které využívají hlavně nadprůměrně placení zaměstnanci.

Vláda chce zrušit osvobození nadlimitních stravenek, které dnes na rozdíl od stravenkového paušálu mohou být poskytovány bez limitu, čímž mohou tyto stravovací benefity činit řádově i tisíce korun denně (tzv. manažerské stravenky). V souvislosti s tím chce vláda sáhnout i do stravovacího paušálu tak, aby ho mohly adekvátně čerpat i osoby na delších pracovních směnách.

Důležitým kritériem pro volbu systému benefitů je jejich daňová uznatelnost. U každého benefitu se posuzuje, zda jde o daňově uznatelný náklad zaměstnavatele, zdanitelný příjem zaměstnance, a zda vstupuje do vyměřovacího základu pro odvod pojistného.

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*