Ekonomika

Anketa: Projektové firmy mají zakázky a chybí jim kapacity

Rok 2016 přinese více než šestiprocentní růst objemu projektových prací. Optimistické jsou projektové firmy také ve výhledu na rok příští, i když nárůst objemu zakázek by měl být zhruba poloviční. Téměř polovina společností se letos obává, že nebude mít dostatek zaměstnanců na realizaci zakázek.
 
+ Je současný boom předzvěstí lepších časů, nebo jde pouze o dohánění manka z minulosti?
Aleš Trnečka, předseda představenstva a ředitel, Dopravoprojekt Brno, a. s.:
Náš největší objednatel – Ředitelství silnic a dálnic ČR  – začal již v  loňském roce masívně dohánět manko v  projektové přípravě silničních staveb z  předchozích let a očekáváme, že letošní i příští rok proběhne ve stejném tempu. Kapacity projekčních firem v segmentu dopravní infrastruktury atakují naplněnost 100 %, naše společnost není výjimkou.
 
David Krása, generální ředitel, METROPROJEKT Praha, a. s.:
Naše kapacita je pro letošní rok naplněná méně než ve dvou letech předchozích.
 
Petr Ščurkevič, ředitel divize Projekce pozemních staveb, K4, a. s.:
Aktuálně jsme kapacitně vytížení zhruba na 95 % a doufám, že to tak bude i nadále.
 
Tomáš Krejča, Maconomy Reengineering Consultant – BenchCom, s.r.o.:
Jako dodavatelé informačního systému pro projektové a inženýringové společnosti můžeme potvrdit zvýšený zájem ze strany společností, a to především od firem, které řešení dlouhodobě odkládaly. V důsledku toho se i náš zásobník práce naplnil a taktéž se na českém trhu začínáme potýkat s nedostatkem kvalifikovaných kapacit. Věnovat se proto budeme především budování dlouhodobých vztahů s perspektivními a rostoucími společnostmi.
 
Miroslav Kohout, Country Manager, GRAITEC:
Využitá BIM nástrojů umožňuje našim zákazníkům výrazně zvýšit efektivitu práce. Pokud jsou tyto nástroje správně implementovány a používány, přináší možnost zpracovat více projektů se stejným týmem lidí v porovnání s tradičními 2D postupy.
 
Jaroslav Kasl, ředitel divize PLAN Copy General:
Oživení na trhu projekčních prací vnímáme i my jako poskytovatel tiskových služeb pro projektanty a architekty. V porovnání s loňským rokem je to nárůst 21%. Jde jak o liniové tak pozemní stavby.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*