Ekonomika

Analýza CBRE: Poptávku letos potáhnou hlavně výrobní společnosti

V loňském roce zaznamenala společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb, strukturální změny v industriální poptávce. Ta se od poskytovatelů logistických služeb přiklonila spíše k výrobním společnostem, které s 53% podílem na celkové poptávce dosáhly meziročního zvýšení o 22% bodů. Podobný trend lze přitom očekávat i letos. Poptávku budou pohánět především firmy navázané na automobilový a elektronický průmysl.

„Důvodů pro strukturální změny v poptávce je hned několik, a to včetně nejistoty ohledně dalšího ekonomického vývoje a geopolitických změn. Nicméně tím nejdůležitějším faktorem je konec rozsáhlé expanze online maloobchodníků, kteří během pandemie covidu-19 poptávali v souvislosti s enormním nárůstem e-commerce rekordní množství logistických prostor. I když online nakupování i nadále poroste, k takovému tempu se již nevrátí. Letos se díky tomu dostanou do popředí výrobní firmy,“ komentuje Jan Hřivnacký, vedoucí pronájmů industriálních nemovitostí v CBRE.

Z hlediska pronájmů “pod jednou střechou” jsou považovány za rekordní roky 2021 a 2022. Během té doby byly podepsány i dva největší pronájmy v tuzemské historii, a to 233 700 m2 v Panattoni Park Cheb (rok 2022, nájemcem je prodejce módního oblečení) a 186 700 m2 v Panattoni Park Kojetín (rok 2021, nájemcem je největší světový e-shop původem z USA). V obou případech byla zprostředkovatelem CBRE. Kromě toho překonal pomyslnou hranici 100 000 m2 i pronájem německé společnosti Tchibo v Panattoni Park Cheb (rok 2021).

Chcete číst dále?
Zaregistrujte se zcela zdarma a získejte přístup ke všem článkům.

Máte účet? Přihlaste se

Prodejní formulář je vytvořen v systému SimpleShop.cz.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*