Tip redakce

Chladné měsíce volají po sauně

Hanscraft sauna Barrel 250

Chladné měsíce jsou tu, a to je ideální čas na saunování – dokonalý způsob, jak posilovat imunitu a zároveň si dopřát fantastickou relaxaci. Pokud ještě nemáte vlastní saunu, je právě teď ta nejlepší chvíle zvážit její pořízení. Přečtěte si, jak vybrat správný model a na co si dát při výběru pozor.

Saunování má tradici po staletí a jeho pozitivní účinky na lidské zdraví jsou všeobecně známé. Pravidelná návštěva sauny pomáhá tělu zbavit se škodlivých toxinů, posiluje kardiovaskulární systém a díky intenzivnímu pocení podporuje detoxikaci organismu. Saunování zlepšuje cirkulaci krve, posiluje imunitu a snižuje stres. K tomu připočítejte pozitivní vliv na kvalitu spánku a psychickou pohodu – není divu, že zájem o domácí sauny stále roste.

„V dnešní době, kdy je stres všudypřítomný, představuje saunování možnost, jak zpomalit a relaxovat. Zároveň ale tělu dodává potřebnou energii a podporuje jeho přirozenou obranyschopnost,“ říká Milan Šmid, specialista na wellness a bazénové technologie a emeritní člen festivalu Saunafest.

Pokud jste si už někdy užívali pobyt v sauně, asi jste si všimli pocitu uvolnění, který přetrvává i po odchodu. Sauna totiž nejen uvolňuje svaly a klouby, ale zároveň pomáhá psychicky „vypnout“. Tyto faktory dělají ze sauny ideální nástroj pro regeneraci po náročném dni nebo cvičení.

Výběr té nejlepší, která skvěle poslouží vaší domácnosti, ale není jen tak. Na co si dát pozor?

DRUH SAUNY

Venkovní sauna Quadra X od české firmy HANSCRAFT přináší nadčasový zážitek ze saunování přímo do vaší zahrady. Díky kompaktnímu a elegantnímu designu z materiálu Thermowood je nejen funkčním, ale i estetickým prvkem exteriéru. Díky délce 188 cm, proskleným dveřím a prvotřídní kvalitě zpracování poskytuje ideální prostor pro chvíle odpočinku a regenerace. Více informací o produktu najdete na www.hanscraft.cz.

Domácí sauny jsou nejčastěji infrasauny, finské sauny nebo kombinované s tím, že každý typ má své specifické vlastnosti. Infrasauna využívá infračervené záření a ohřívá tělo přímo, což je vhodné pro ty, kteří preferují nižší teploty a chtějí rychlý nástup tepla. Finská sauna naproti tomu pracuje s vysokou teplotou (dosahuje až 100 °C) a nízkou vlhkostí a nabízí klasický zážitek se střídáním tepla a chladu. Kombinované sauny pak spojují oba přístupy, což umožňuje flexibilitu podle nálady.

ROZMĚRY A DISPOZICE

Při výběru domácí sauny je zásadní nejdříve zohlednit prostor, který máte k dispozici. Domácí sauna nemusí být velká – může se jednat o malý model pro jednoho či dva lidi nebo o větší saunu, kam se vejde celá rodina. Je důležité si předem změřit a promyslet, kde sauna bude stát, a podle toho vybírat. „Pro optimální zážitek je důležité, aby se sauna přizpůsobila vašim prostorovým možnostem. Nejlepší je přemýšlet nad tím, jak ji využijete – zda se chcete saunovat sami nebo spolu s rodinou anebo přáteli,“ radí Martin Knotek, CEO společnosti Hanscraft, která se specializuje na výrobu saun a vířivek.

MATERIÁL

Materiál, z něhož je sauna vyrobena, hraje velkou roli v komfortu i v odolnosti. Kvalitní dřevo, jako je severský smrk, cedr nebo hemlock, poskytuje nejen příjemnou vůni a estetiku, ale také dlouhou životnost. Levnější varianty mohou mít horší tepelnou izolaci, což ovlivňuje i vyšší spotřebu energie. „Dřevo je klíčové pro celkový pocit ze sauny. U nás dbáme na to, aby materiály byly nejen krásné na pohled, ale i kvalitní a odolné. Jen takové sauny mají jak vynikající tepelné vlastnosti, tak i krásně voní,“ doplňuje Martin Knotek.

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKÁ NÁROČNOST

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je systém vytápění a jeho energetická náročnost. Moderní sauny mohou být vybaveny různými topnými tělesy – od elektrických přes kamna na dřevo. Elektrická kamna jsou jednoduchá na ovládání a údržbu, zatímco sauny na dřevo mají tradičnější atmosféru, ale vyžadují více péče.

INSTALACE A ÚDRŽBA

Pokud jde o instalaci, některé sauny můžete sestavit sami, zatímco jiné vyžadují odbornou montáž. Důležité je také zohlednit pravidelnou údržbu – filtry, ventilaci a péči o dřevo. Čím kvalitnější materiály zvolíte, tím méně péče bude sauna vyžadovat.

CENA A ROZPOČET

Když si uděláte průzkum, přečtete si recenze, zúžíte výběr sauny, uvědomíte si, že domácí sauna může být cenově dostupná. „Z naší zkušenosti víme, že největší chybou, kterou lidé dělají, je, že se naděje na pořízení domácí sauny vzdají hned na začátku, aniž by si zjistili více informací,“ Martin Knotek. A dodává: „Většina lidí si myslí, že sauna je luxusní investice, ale velmi často si náklady na finskou saunu zaměňují za parní saunu, které stojí hodně peněz a vyžadují pravidelnou a nákladnou údržbu.“ Dnešní sauny už lze ale zakoupit za přijatelnou cenu, nemusíte být milionáři, abyste si svou naději na relax a pocit luxusu nechali ujít.

Sauna je výborný způsob, jak si v zimě nejen prohřát kosti, ale ještě něco udělat pro svoji imunitu a zdraví. Pokud doma máte aspoň pár metrů čtverečních navíc, je to právě sauna, která vám za dostupné peníze udělá opravdu hodně muziky.

5 TIPŮ PRO VÝBĚR SAUNY

  1. Zohledněte prostor: Měřte a promýšlejte, kam saunu umístíte.
  2. Vyberte správný typ: Infrasauna pro rychlé ohřátí nebo finská sauna pro intenzivní zážitek?
  3. Investujte do kvalitního dřeva: Cedr, severský smrk nebo hemlock jsou skvělou volbou.
  4. Vytápění: Elektrická kamna jsou snadná na údržbu, kamna na dřevo zase autentická a úsporná.
  5. Údržba a instalace: Zvažte, zda zvládnete instalaci sami, nebo přizvete odborníky.

SAUNY A SAUNOVÁNÍ: 7 ZAJÍMAVOSTÍ

Vikingové a sauna: Vikingové věřili, že horká pára čistí nejen tělo, ale i duši.

Finští králové: Není náhoda, že se po Finech sauna jmenuje – tento způsob relaxace totiž seveřani milují! Jedna sauna tu připadá na tři obyvatele.

Horko k padnutí: A ve Finsku se také pořádají saunovací soutěže. Za zmínku stojí účastník, který při teplotě 110 °C vydržel dlouhých 16 minut.

Saunovací taxi: V Helsinkách si můžete mávnout na saunovací taxi. Horko během jízdy zaručeno!

Nejvyšší sauna na světě: V Alpách existuje sauna ve výšce 3000 metrů. Zchladíte se přímo na sjezdovce.

Švédské saunové pauzy: Švédové mají v práci saunové pauzy, aby si během dne mohli odpočinout. Stejně jako káva, sauna je základ produktivity.

Sauna ve finském parlamentu: Finský parlament má svou vlastní saunu. Některé politické dohody se uzavírají v příjemném teplíčku.

-jik-

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*