Nezařazené, Zajímavé stavby

Nová stanici pro pražské záchranáře

Pražané se již brzy dočkají nového stanoviště Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy (ZZS), které vzniklo v areálu hasičské stanice v Argentinské ulici v Praze 7. Moderní dvoupatrová budova pro zdravotníky, jejíž součástí jsou i kanceláře, sklady, denní a noční místnosti, šatny a hygienické a provozní zázemí, je technicky velmi nadčasová a doslova protkaná elektronikou. Temperované prostory garážových stání jsou připraveny pro osm sanitních vozů.

„Ač to na první pohled není patrné, během výstavby jsme v podhledech instalovali bezmála 18 km silnoproudých a slaboproudých kabelových tras, které nejen že zajišťují chod samotného objektu, ale umožňují fungování specifických komunikačních systémů v rámci integrovaného záchranného systému IZS“ zmínil vedoucí projektu Ondřej Vojtíšek z Metrostavu DIZ jedno ze specifik stavby. Projektanti mysleli i na ekologický rozměr, proto je část terasy řešena jako extenzivní se zeleným porostem skalniček.

„Zejména složité zásobování a nedostatek prostoru v okolí stavby byly hlavním úskalím, se kterým se tradičně potýkáme u staveb umístěných v centru Prahy. V tomto ohledu byla výborná spolupráce s hasiči, kteří nám pronajali plochu pro zázemí i stavební materiál, naprosto zásadní,“ dodal Vojtíšek.

Výjezdová základna ZZS, která je součástí areálu hasičské stanice v Holešovicích, má umožnit nejen lepší koordinaci, ale také urychlení výjezdu všech složek IZS, což v budoucnu ocení nejen obyvatelé z blízkého okolí. O tomto záměru se jednalo na základě memoranda o budování společných výjezdových základen a při projektování nového areálu hasičské základny byla stanice ZZS zapracována do plánu.

Stavba byla zahájena v dubnu minulého roku a během prázdnin ji stavbaři předají Magistrátu hlavního města Prahy.

-jik-

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*